Avocaţi întemniţaţi în China pentru că au încercat să elibereze practicanţi Falun GongAvocaţii din China continentala (de la st. la dr.) Jiang Tianyong, Tang Jitian, Wang Cheng şi  Zhang Junjie stau în faţa unui centru de reeducare înainte să fie arestaţi. Ei încă se află în detenţie.
Avocaţii din China continentala (de la st. la dr.) Jiang Tianyong, Tang Jitian, Wang Cheng şi Zhang Junjie stau în faţa unui centru de reeducare înainte să fie arestaţi. Ei încă se află în detenţie. (Cu aprobarea celor 4 avocaţi)

Patru avocaţi proeminenţi, de drepturile omului au fost reţinuţi pe 21 martie pentru că au încercat să elibereze trei practicanţi Falun Gong închişi într-un centru de reeducare.

Avocaţii Jiang Tianyong, Tang Jitian, Wang Cheng şi Zhang Junjie au fost reţinuţi de către ofiţeri ai biroului securităţii chineze după ce au fost urmăriţi la hotelul lor, şi acum se află în custodia autorităţilor din Jiamusi, provincia Heilongjiang. Câteva rude ale practicanţilor Falun Gong întemniţaţi au fost de asemenea reţinute împreună cu avocaţii.

Doi dintre avocaţi, Jiang Tianyong şi Tang Jitian, au primit 15 zile de detenţie administrativă (reţinere fără proces sau audiere) pentru „folosirea activităţilor de cult pentru a pune în pericol societatea”. Nu este clar unde sunt închişi.

După începerea persecuţiei împotriva practicanţilor Falun Gong în 1999, autorităţile chineze au atacat adepţii acestei practici paşnice de qigong, printre altele, cu etichetări negative, pentru a incita populaţia la ură împotriva lor. În cursul anilor 1990, practica a devenit foarte populară în China, atrăgând peste 70 de milioane de practicanţi, prin intermediul unui set de exerciţii lente şi a învăţăturilor sale morale, bazate pe principiile Adevăr-Compasiune-Toleranţă.

Cei patru avocaţi au fost ridicaţi de zece ofiţeri ai securităţii chineze cu o zi înainte ca ei să deschidă un proces împotriva Procuraturii din Jiansanjiang pentru detenţia ilegală a practicanţilor Falun Gong, în centrul de reeducare din Qinglongshan. A fost pentru cea de-a treia oară când avocaţii şi membrii familiilor celor trei practicanţi deţinuţi ilegal s-au dus la centrul de reeducare, încercând să obţină eliberarea lor. Centrul care operează în afara legii şi fără nicio supraveghere este localizat în spatele clădirii Biroului local al Securităţii Publice.

Ca urmare a răpirii avocaţilor, peste 100 de avocaţi pentru drepturile omului şi sute de cetăţeni îngrijoraţi au publicat o declaraţie de condamnare a reţinerii lor. Declaraţia circulă pe Internet.

Avocaţii pentru drepturile omului care se ocupă de cazurile Falun Gong sunt vizaţi în aceeaşi manieră ca şi persoanele pe care aceşti avocaţi doresc să le apere, conform avocatului Li Fangping. Li a declarat că mai mulţi avocaţi au călătorit în Jiamusi pentru a discuta cu oficialii securităţii publice de acolo.

Nu este pentru prima dată când avocaţi pentru drepturile omului au încercat să elibereze practicanţi Falun Gong închişi în centre de reeducare. Anul trecut, un grup de avocaţi, incluzându-i pe Jiang şi Tiang, au fost bătuţi la Centrul de Educaţie Legală Er’hu din provincia Sichuan şi au fost reţinuţi peste noapte.

“De-abia ajunsesem la centrul de educaţie legală şi nu ne aşteptam ca ei să fie atât de agresivi şi violenţi. Au sărit la noi, începând să ne lovească. Ulterior, ne-au dus în arestul poliţiei locale unde se aflau o mulţime de poliţişti în civil şi ofiţeri ai securităţii interne. Pe toată durata şederii noastre acolo ei au fost extrem de violenţi”, a spus Jiang într-un interviu pentru ziarul Epoch Times.

Jiang Tianyong, creştin, specializat în cazuri de persecuţie religioasă, a fost reţinut, oprit să călătorească şi dat afară din barou în China. El a depus mărturie în faţa unei Comisii pentru Drepturile Omului din cadrul Camerei americane a Reprezentanţilor în 2009, în cadrul unei audieri pe tema „nivelului de hărţuire, suprimare şi persecuţie, deoarece noi servim ca avocaţi ai apărării în cazuri de protejare a libertăţii religioase”.

Tang Jitian a fost de asemenea reţinut şi şi-a pierdut licenţa de practică datorită muncii sale cu practicanţii Falun Gong, cu victime ale laptelui contaminat cu melamină şi pentru alte cazuri legate de drepturile omului. În 2011, el a fost reţinut şi torturat, apoi plasat sub arest la domiciliu.

Wang Cheng a fost personajul principal al lansării unei campanii online de strângere de semnături pentru a cere Beijing-ului să ratifice Convenţia Internaţională a ONU pentru Drepturi Civile şi Politice. A fost reţinut şi el pentru aceste activităţi.

Zhang Junjie din Shandong a lucrat împreună cu Jiang Tianyong la cazul activistului Xue Mingkai, al cărui tată a murit în circumstanţe suspecte.

„Această înscenare este un serios abuz de putere şi o gravă încălcare a legii – un dezastru al aplicării legii care calcă în picioare drepturile omului”, au acuzat autorii declaraţiei de condamnare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe