Serviciile de informaţii ale Statelor Unite: Rusia va invada Ucraina, Republica Moldova şi ţările baltice

(captură youtube.com)

Comitetul pentru Armată al Congresului a dezvăluit, miercuri, o serie de date obţinute de către serviciile de informaţii care sugerează că o incursiune militară a Rusiei în Ucraina, Republica Moldova şi ţările baltice, a devenit mai probabilă ca niciodată, conform CNN.

În urma informaţiilor prezentate de oficialii din cadrul departamentului militar şi de informaţii al Statelor Unite, Comitetul a expediat miercuri noapte o scrisoare către Casa Albă prin care îşi exprimă îngrijorarea cu privire la desfăşurarea evenimentelor din estul Europei.

”Există o părere profundă că Moscova va invada estul şi sudul Ucrainei, forţând vestul spre Transnistria şi chiar va căuta să obţină teritorii în statele baltice”, conform serviciilor de informaţii americane.

Totuşi, nimic nu este sigur, au subliniat membrii săi, însă mişcările de trupe efectuate de Moscova sunt similare, atât ca număr cât şi în capacităţi, cu acţiunile anterioare invaziilor din Cecenia şi Georgia. De asemenea, numărul semnelor care indică o astfel de incursiune sunt tot mai multe.

”Asta ne-a făcut să ne gândim că probabilitatea unei incursiuni militare a Rusiei este mai probabilă decât se credea în trecut”, a precizat Pentagonul.

Membrii Republicani ai Comitetului au susţinut că, ”în baza noilor informaţii ce le-au fost aduse la cunoştinţă, simţim o stare de urgenţă, alarmantă”.

Generalul american Philip Breedlove, comandantul forţelor NATO din Europa, a susţinut de asemenea că Rusia are destule forţe capabile pentru a efectua incursiunile dorite.

Peste 30.000 de unităţi aflate la graniţa cu Ucraina, combinate cu forţele ruse adiţionale trecute în stare de alertă şi mobilizate pentru o incursiune, îi oferă preşedintelui rus Vladimir Putin abilitatea să invadeze rapid. În aceste condiţii, Statele Unite nu este capabilă să prezică anume când se va întâmpla.

Mai multe informaţii adiţionale oferite de către serviciile de informaţii americane întăresc posibilitatea unei agresiuni viitoare a Rusiei.

1. Trupele ruseşti masate la graniţa estică cu Ucraina – ce depăşesc 30.000 de unităţi – sunt cu ”mult mai multe” decât este necesar pentru aşa zisele ”exerciţii militare” ale Rusiei. De asemenea, nu există nici un semn că aceste trupe se vor reîntoarce la bazele lor militare.

2. Forţele includ un număr mare de unităţi ”motorizate” ce se pot deplasa rapid. Forţe adiţionale, precum paraşutişti, transport aerian şi alte unităţi ce ar servi la o mobilizare rapidă, sunt în număr mai mare decât în restul Rusiei.

3. Forţele ruseşti de la graniţă primesc în continuare ”întăriri”. Toate trupele sunt poziţionate pentru o acţiune militară. Printre acestea sunt incluse artilerie anti-aeriană şi alte vehicule. Cel mai probabil, Rusia se va decide să intre în zona estică a Ucrainei pentru a forma un culoar în Crimeea.

4. Serviciile americane de informaţii mai sunt de părere că trupele Rusiei, poziţionate în jurul oraşelor Rostov, Kursk şi Belgorod, se vor îndrepta spre oraşele ucrainene Kharkov, Luhansk şi Doneţk.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe