Flori căţărătoare care cresc repede, pentru o grădină spectaculoasă

Florile căţărătoare sunt perfecte pentru amenajarea grădinilor mici sau a teraselor. Adevărate perdele de verdeaţă, dau un farmec aparte oricărei grădini sau terase. Acestea cresc extrem de repede iar mărimea şi frumuseţea lor este instantaneu remarcată. De asemenea, sunt modalitatea cea mai bună de a oferi înălţime grădinii sau terasei şi o imagine de basm.
A. D.
09.05.2015

Florile căţărătoare sunt perfecte pentru amenajarea grădinilor mici sau a teraselor. Adevărate perdele de verdeaţă, dau un farmec aparte oricărei grădini sau terase. Acestea cresc extrem de repede iar mărimea şi frumuseţea lor este instantaneu remarcată. De asemenea, reprezintă cea mai bună modalitate de a oferi înălţime grădinii sau terasei şi o imagine de basm.

Arcadele, foişoarele, pergolele personalizează grădina şi îi conferă un aer elegant. Aceste construcţii de grădină pot umbri terasele şi grădinile şi le transformă în oaze de relaxare. Un foişor din lemn împreună cu florile căţărătoare ce îl însoţesc, pune în valoare şi evidenţiază frumos spaţiul din grădină, oricât de mică ar fi acesta. Arcadele sunt construcţii decorative ce servesc ca suport pentru florile agăţătoare. Ele subliniază eleganţa florilor şi pot amplifica diverse trăsături ale armoniei peisagistice.

Fie că sunt folosite pentru a acoperi garduri, ziduri, arcade, foişoare sau sunt dispuse orizontal ca un pat de flori şi frunze, florile căţărătoare se pot adapta la multe condiţii de mediu şi indiferent de clima din zona unde locuiţi.

Dar care sunt cele mai populare flori căţărătoare care au un regim de creştere rapid?

Flori căţărătoare care cresc repede. Dipladenia

Pe terasă sau chiar pe un balcon deschis în sezonul cald, dipladenia este o plantă căţărătoare cu creştere rapidă şi flori spectaculoase, sub formă de trompetă de 5-10 cm, de culoare albă, siclam sau roşie. Tratată ca plantă de terasă sau balcon, are nevoie de un ghiveci potrivit de mare (pe măsură ce planta creşte, se mută în ghivece mai mari) şi neapărat ghidată de tutori sau spaliere. Iubeşte soarele şi înfloreşte abundent numai dacă are soare direct câteva ore pe zi. Aşezată sau plantată la umbră va înflori sporadic, iar florile vor fi de mici dimensiuni.

Flori căţărătoare care cresc repede. Caprifoi

Mai este cunoscut în popor şi sub denumirea de Mâna Maicii Domnului şi are un parfum îmbătător. Florile pot fi albe şi galbene, iar mirosul lor este mai pregnant atunci când soarele apune. Se poate căţăra până la 3 metri înălţime şi nu este o plantă pretenţioasă, atât timp cât are la dispoziţie un sol bine drenat.

Flori căţărătoare care cresc repede. Passiflora

Passiflora sau floarea pasiuni este un gen ce include mai bine de 400 de specii de arbuşti şi flori căţărătoare (80%), cu flori viu colorate. Originară din zone calde, ca America de Sud şi Australia, Passiflora se dezvoltă rapid primăvara şi ţine până târziu în toamnă, beneficiind de temperaturile moderate spre ridicate. Floarea pasiunii poate atinge o înălţime chiar şi de 6 m, de aceea se poate planta foarte bine lângă un gard sau un zid înalt, pentru a îi conferi o eleganţă deosebită. Asiguraţi-vă că are lumină din belşug.

Flori căţărătoare care cresc repede.Trâmbiţa

Campsis radicans, planta cunoscută şi sub denumirile de trâmbiţa, trompeta căţărătoare sau trompeta de Virginia, este un tip de viţă ce produce flori roşii, galbene sau orange. Poate acoperi cu succes garduri, pergole şi ziduri exterioare orientate către sud. Odată plantată, se dezvoltă rapid, fără a avea nevoie de îngrijiri speciale.

Flori căţărătoare care cresc repede. Iasomia

Este una dintre cele mai îndrăgite şi cunoscute flori căţărătoare, având un parfum inconfundabil. Poate fi plantată în orice zonă din grădină, mergându-i la fel de bine şi la umbră, şi la soare. În plus, creşte foarte repede.

Grădina dumneavoastră se va transforma într-un adevărat paradis, mai ales când zidurile sau gardurile se îmbracă în minunatele sale flori albe.

Flori căţărătoare care cresc repede. Pandorea pandorana

O altă plantă căţărătoare cu flori deosebite este Pandorea pandorana. Aceasta produce flori galbene, cu interior roşu, ce atrag păsările.

Pandorea pandorana are o dezvoltare rapidă, astfel că va acoperi în cel mai scurt timp gardul, pergola sau zidul lângă care a fost plantată. Are nevoie de lumină puternică sau penumbră.

Flori căţărătoare care cresc repede. Asarina

Cu micile sale flori în diferite nuanţe de mov, Asarina sau Gura leului căţărătoare, poate fi plantată atât în grădină, cât şi în ghiveci, pentru a înfrumuseţa balcoanele. Creşte până la 1,5 metri şi poate trece cu bine peste iarnă dacă este ţinută la temperaturi care depăşesc 5 grade. Se înmulţeşte prin seminţe, care răsădesc în 2 săptămâni după ce au fost plantate. Florile păstrate în ghiveci trebuie tăiate primăvara, pentru a stimula înflorirea.

Flori căţărătoare care cresc repede. Akebia quinata

Akebia quinata este o floare căţărătoare de gradină care oferă flori spectaculoase ce împrăştie un parfum delicat ca de vanilie. Akebia quinata are flori roşu-violet şi poate atinge o înălţime de circa 10 m. Este ideală pentru a decora garduri, ziduri, pergole, însă trebuie ferită de razele directe ale soarelui.

Flori căţărătoare care cresc repede. Clematis

Clematis va cuceri cu florile sale mari şi viu colorate în nuanţe de magenta sau roz toate privirile. Orice perete sau spalier va căpăta o frumuseţe aparte atunci când va fi îmbrăcat în frunzele şi florile acestei plante căţărătoare. Poate atinge înălţimi şi de 10 metri, aşadar acoperă o suprafaţă mare. Îi place soarele, atât timp cât rădăcinile se află la umbră sau este udată în mod regulat. Există 3 soiuri de clematis: alpin, care are florile albe şi înfloreşte primăvara; armandii, cu flori de dimensiune medie, dar care îşi păstrează cel mai mult verdeaţa; montana, care înfloreşte vara, iar florile pot atinge şi 8 cm.

Flori căţărătoare care cresc repede. Hortensia agăţătoare de Japonia

Hortensia agăţătoare de Japonia (Schizophragma hydrangeoides) are florile albe şi frunze sub formă de inimă, ce înfloresc vara. Se caţără cu ajutorul rădăcinilor aeriene, aşadar se dezvoltă cel mai bine pe cărămida caselor sau zidurilor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor