Trandafiri urcători care înfloresc toată vara
alte articole
Trandafirii sunt printre cele mai iubite flori, poate şi datorită faptului că aceştia parfumează şi colorează grădina cât este vara de lungă. Cine nu a visat să aibă în grădina sa o boltă de trandafiri urcători? Fără îndoială că sunt nişte flori atât de frumoase, care creează efecte spectaculoase, încât inspiră admiraţie, respect şi nu în ultimul rând pasiune pentru frumos.
Trandafirul urcător se potriveşte foarte bine în orice grădină, însă nu trebuie lăsat să crească dezordonat.
Trandafirii căţărători pot ajunge la o înălţime de 2-3 metri şi chiar mai mult. Majoritatea înfloresc o dată pe an, dar există şi soiuri care fac flori de mai multe ori pe an, până când apare îngheţul. Ca regulă generală, speciile căţărătoare au un parfum mai slab decât cele obişnuite.
Aceşti trandafiri se îngrijesc uşor, însă este recomandat să fie aleşi în funcţie de tipul de pământ şi clima specifică zonei în care vor fi cultivaţi.
Trandafirii urcători diferă de cei obişnuiţi prin faptul că, după ce au fost plantaţi, trebuie prinşi de un stâlp, perete, pergolă etc. Ramurile cresc foarte mult, uneori întinzându-se pe spaliere special construite, pe casă sau pe bolt, pergole, garduri. Unele specii de trandafiri înfloresc abundent. Înainte de a planta trandafiri urcători, luaţi în calcul latura estetică.
Trandafirii "Lawinia", "Santana" cel roşu sau "Compasiune" sunt câteva soiuri de trandafiri urcători care înfloresc de mai multe ori pe an. Gama de culori şi de forme este surprinzătoare. De la alb imaculat, la mov închis, florile lor sunt simple şi elegante sau bogate în petale dantelate. Sunt alegerea cea mai bună dacă vrei să îmbraci un gard sau un chioşc de grădină. Câteva specii pitice pot creşte şi în balcon, cultivate în ghivece adânci din argilă sau lemn. Este important ca balconul să nu fie închis, să se bucure de aer şi de soare din plin.
Trandafiri urcători care înfloresc toată vara. Îngrăşămintele recomandate
Azotatul de amoniu este cea mai bună substanţă hrănitoare înainte de înflorire. Dacă nu vreţi să folosiţi o substanţă chimică, alegeţi gunoiul de păsări, pe care îl diluaţi în apă, în proporţie de 500 g la 10 litri. În magazinele de specialitate, veţi găsi şi îngrăşăminte mixte concepute pentru trandafiri, pe care trebuie să le folosiţi conform instrucţiunilor, diluate cu apă.
Trandafiri urcători care înfloresc toată vara. Stropirile împotriva dăunătorilor
Deseori, înainte să înflorească primii boboci, ramurile tinere şi fragede atrag păduchii şi afidele. Nu folosiţi din prima zi substanţe chimice dure. Încercaţi mai întâi ceaiurile concentrate de urzici, soluţia de tutun macerat sau săpunul dizolvat în apă. Tufele de urzici plantate lângă trandafiri îi apără de purici. Dacă nu scăpaţi de invadatori, alegeţi substanţele chimice, dar alternaţi procedura, deoarece insectele pot deveni rezistente la acelaşi "tratament". Respectaţi concentraţia indicată pe ambalaj, ca să nu ardeţi rădăcinile şi tulpinile plantei.
Trandafiri urcători care înfloresc toată vara. Suporturile potrivite
Arcadele din lemn solid, întărite cu bare de metal, sunt potrivite pentru soiurile de trandafiri urcători care depăşesc trei, patru metri în înălţime. Piramidele sunt recomandate pentru soiurile care nu cresc mai înalte de 1,5 sau 2 m. Soiurile care fac flori mari şi dese se vor dezvolta mai bine pe coloane din sârmă.
Dacă aveţi în curte un copac uscat, răriţi crengile şi plantaţi lângă el un trandafir şi o clematită. Efectul va fi spectaculos!
Trandafiri urcători care înfloresc toată vara. Îngrijire
Pentru a înflori frumos şi din abundenţă, trebuie plantaţi în zone ferite de vânturi puternice. Pe timpul verii, pământul trebuie prăşit des, pentru a evita răspândirea buruienilor. Toamna sau primăvara, se sapă mai adânc pământul din jurul tufelor, dar fără a vătăma rădăcinile. De asemenea, îndepărtaţi imediat lăstarii porniţi din portaltoi, pentru a nu înăbuşi altoiul.
Pe măsură ce florile încep să se scuture, ele trebuie îndepărtate.
Trandafirii care înfloresc din iunie până în octombrie produc flori pe ramurile crescute în acel an. Ei trebuie tunşi înainte de perioada de vegetaţie, începând cu februarie - aprilie. Trebuie suprimate ramurile bătrâne, dezvoltate sau plasate inadecvat, pentru a degaja scheletul principal. Ramurile rămase sunt tăiate deasupra celui de-al treilea mugure (numărat de la bază în sus).
Asiguraţi-vă că trandafirii dumneavoastră au apă suficientă, udându-i regulat (de 1-2 ori pe săptămână, mai des în perioadele secetoase). Atenţie însă că apa în exces va stimula o creştere vegetativă în defavoarea înfloririi. Acoperiţi pământul din jurul plantei cu un strat de frunze pentru a încetini evaporarea apei.
Un teren foarte umed poate duce la moartea plantelor. Dacă sunteţi într-o astfel de situaţie este necesar să realizaţi un sistem de drenaj.
Nu ne mai rămâne decât să sperăm că trandafirii dumneavoastră urcători vă vor încânta cu florile lor de la începutul verii şi până toamna târziu.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.