Pomi fructiferi columnari. Livada din balcon

Pomi fructiferi columnari
Pomi fructiferi columnari (Facebook)

Noul trend în materie de pomi fructiferi sunt pomii columnari, ideali pentru grădinile mici, balcoane şi terase. Deoarece coroana lor se dezvoltă pe verticală, nu au nevoie de acelaşi spaţiu ca pomii fructiferi normali.

Pomii fructiferi columnari sunt atractivi cultivaţi pe terasă sau în balcon, în ghivece mari, unde vă doriţi să aveţi un măr, prun sau cireş care să şi rodească, fructele fiind uşor de cules. Puteţi să admiraţi florile şi să vedeţi cum se dezvoltă fructele.

Pomii columnari pot fi cultivaţi în vase relativ mici şi pot constitui şi elemente decorative pentru grădinile mici. Toţi cei enumeraţi mai jos se autopolenizează.

Alegerea pomilor fructiferi columnari pentru ghiveci

Alegeţi o plantă rezistentă la boală şi intemperii. Copăceii se aleg în primăvară, când sunt încă puieţi în stare latentă sau se pot cumpăra dintr-un magazin specializat, deja dezvoltaţi. Este important ca planta să fie viguroasă şi să nu prezinte urme de uscăciune sau lovituri. Verificaţi rădăcina şi trunchiul pentru a vă asigura că sunt sănătoase. Alegeţi un pom fructifer cu o formă echilibrată şi ramuri solide.

Ghiveciul, ales pe măsura plantei, poate fi din plastic, ceramică, lemn, teracotă etc. Recipientul pentru pomul fructifer nu trebuie să aibă un diametru mai mic de 50 cm. Luaţi în consideraţie şi o bază cu roţi pentru a putea muta cu uşurinţă planta. Este posibil să fie nevoie să mutaţi pomul de mai multe ori pe an, pentru a-i asigura condiţiile climaterice necesare.

Îngrijirea pomilor fructiferi columnari

O astfel de plantă este foarte potrivită atât în spaţiile închise (living), cât şi în spaţiile semideschise (balcon) sau în aer liber (terasă sau grădină). Aşezaţi planta într-un loc unde beneficiază de lumină naturală, la adăpost, ferită de curenţii puternici.

Pomii columnari din ghiveci se dezvoltă mai încet şi se ramifică mai puţin decât cei din grădină. De trei ori pe an, este recomandat ca noile ramuri să se taie la unul sau doi ochi. În general, pomii fructiferi sunt tăiaţi primăvara, pentru a le reda forma columnară. Tot primăvara este recomandat ca solul să fie afânat şi să se adauge puţin compost pentru hrănire.

Atunci când este necesar ca pomul să fie transplantat, trebuie scurtate rădăcinile cele mai puternice. Un pom fructifer columnar trebuie scos din ghiveci o dată la 2-3 ani pentru curăţarea rădăcinilor. În acest caz, solul se înlocuieşte cu unul proaspăt.

În cazul puieţilor, primele fructe se rup când încep să apară, pentru ca rădăcinile să ajungă la maturitate. În caz contrar, există riscul ca planta să nu se dezvolte armonios.

Când se aşează în ghiveci, pomul trebuie pus central, asigurându-i sprijinul cu un băţ special pentru plante sau o tijă de lemn. Fixaţi-l cu o sfoară rezistentă, fără ca nodul să fie strâns, în aşa fel încât planta să crească nestingherită.

Odată ce se usucă pământul din ghiveci, acesta trebuie udat din nou. Ramurile rupte sau atacate de dăunători trebuie eliminate.

Pomi fructiferi columnari. Mărul pitic

Mărul pitic (Malus Domestica 'Red Spur Delicious'), cu toate că rămâne mic, produce fructe mari. Aceşti meri pitici pot fi plantaţi în ghivece mari, în curte sau pe balcon, într-un loc însorit, la adăpost. Nu ocupă mult loc, dar aduce beneficii incontestabile. Puteţi culege fructele cu gust delicios în octombrie-noiembrie.

Pomi fructiferi columnari. Părul pitic

Părul pitic (Pyrus Communis 'Williams') este un păr compact. În ciuda mărimii reduse a acestui păr, fructele cu pulpa tare şi suculentă au mărime normală. Soiurile de peri pitici sunt diverse. Perele se coc în septembrie-octombie. Părul pitic creşte bine într-un ghiveci de flori sau într-o jardinieră.

Pomi fructiferi columnari. Cireşul pitic

Cireşul pitic (Prunus Avium 'Compact Stella') este un cireş bogat în flori, care produce fructe dulci. Imaginaţi-vă doar cum veţi culege cireşe proaspete din gradină sau de pe balcon, întrucât cireşul pitic poate fi crescut şi în ghiveci.

Cireşul pitic face fructe roşii delicioase care pot fi culese în iulie şi august. Creşterea şi culegerea propriilor dumneavoastră fructe este amuzantă, întrucât fructele crescute acasă sunt foarte hrănitoare şi gustoase.

Pomi fructiferi columnari. Piersicul pitic

Piersicul pitic (Prunus Persica 'Bonanza') este un piersic în miniatură, care produce flori cu un parfum minunat, urmate de fructe proaspete, care pot fi culese vara. Piersicul pitic preferă locurile adăpostite şi calde din gradină sau din curte.

Pomi fructiferi columnari. Nectarinul pitic

Nectarinul pitic (Prunus Persica Var. Nucipersica) produce fructe cu coaja moale, pulpă auriu-gălbuie şi o aromă deosebită. Nectarinelor le place soarele şi, cu cât vor fi lăsate mai mult să se coacă, cu atât vor fi mai dulci şi mai delicioase. Se recoltează în august-septembrie.

Pomi fructiferi columnari. Caisul pitic

Caisul pitic (Prunus Armeniaca) face fructe atât primăvara, cât şi vara. Primăvara, florile sale roz iau ochii, frunzele au o formă frumoasă, iar fructele sunt de asemenea atractive şi gustoase. Plantaţi caisul pitic într-o zonă adăpostită şi însorită, în grădină, ori pe balcon.

Există pe piaţă diverse soiuri de pomi fructiferi columnari, chiar şi autohtone, cum ar fi soiuri de măr columnar românesc, cum sunt cele obţinute la Institutul de Cercetare şi Dezvolatare în Pomicultură Piteşti Mărăcineni. Mărul columnar creat în laboratoarele de aici are rezistenţa genetică la rapăn şi făinare. Soiurile poartă numele Nicol, Colmar şi Colonade, şi au fost create de Nicolae Branişte şi Mădălina Militaru.

Pe piaţă sunt şi pruni, peri şi vişini columnari.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.