Fiul fostului preşedinte ucrainean Ianukovici "s-a înecat într-un lac din Rusia"
alte articole
Fiul cel mic al fostului lider ucrainean exilat Viktor Ianukovici aparent s-a înecat sâmbătă în lacul Baikal din Rusia în timp ce participa la un eveniment sportiv.
Decesul său, încă neanunţat oficial, a fost confirmat duminică seara de Nestor Şufrici, deputat în Parlamentul ucrainean, când a transmis condoleanţe familiei Ianukovici pe pagina sa de Facebook, susţine agenţia rusă de ştiri RIA Novosti.
Conform surselor, Viktor Viktorovici Ianukovici, în vârstă de 33 de ani, se afla la volanul unui Volkswagen Multivan care s-a scufundat în apă deoarece stratul de gheaţă nu a rezistat sub greutatea vehiculului.
De asemenea, în maşină se mai aflau cinci persoane care au scăpat cu viaţă. Şoferul însă a pierit, din cauza centurii de siguranţă, care i-a îngreunat mişcările de a ieşi la suprafaţă, susţine Agerpres.
Ştirea privind decesul fiului cel mic al fostului preşedinte ucrainean a fost difuzată pentru prima dată de publicaţia electronică ucraineană Levîi Bereg. Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă din Rusia a sugerat sâmbătă că şoferul vehiculului care s-a scufundat în lacul Baikal se numea Viktor Davâdov. Dar Levîi Bereg a declarat că Ianukovici jr. a dorit să ia numele bunicii sale, Valentina Davâdov, după fuga familiei sale din Ucraina.
Dar Anton Geraşcenko, consilier al ministrului ucrainean pentru probleme interne, a declarat pe contul său de Facebook: “Viktor Ianukovici Jr. a murit într-adevăr astăzi într-un mod tragic, căzând sub gheaţă. Dorind să facă o plimbare cu maşina pe suprafaţa gheţii lacului îngheţat, Viktor Jr., care conducea o dubiţă Volkswagen Multivan, aparent a trecut peste graniţa greu vizibilă dintre gheaţa veche şi cea nouă. Maşina s-a prăbuşit sub gheaţă, răsturnându-se pe partea şoferului.”
Conflictul ucrainean şi tensionarea relaţiilor dintre Est şi Vest s-au produs la începutul anului trecut, după ce liderul rus s-a opus încheierii Acordului de liber schimb cu UE, pe care fostul preşedinte al Ucrainei l-a abandonat în ultimul moment. Acest fapt a declanşat proteste de stradă, înăbuşite prin violenţă de jandarmii ucraineni. Au urmat protestele ample de pe Maidan, culminând cu fuga preşedintelui Ianukovici şi noi alegeri ce au legitimat parcursul european pe care îl doreşte poporul ucrainean.
Rusia lui Putin, pe de altă parte, a ales să îi sprijine pe separatiştii din est şi să anexeze Crimeea în martie 2014, fapt ce i-a atras o serie de sancţiuni din partea Occidentului. Kievul şi aliaţii săi vestici afirma că Rusia i-a ajutat pe separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei atât cu arme cât şi cu soldaţi, acuzaţie care este negată de Kremlin în ciuda dovezilor pe care Occidentul susţine că le are. De asemenea, Kremlinul susţine că luptătorii ruşi prezenţi în estul Ucrainei sunt voluntari şi că nu sunt trimişi acolo de conducerea rusă.
Potrivit datelor oferite de ONU, până în prezent, peste 6.000 de oameni au fost ucişi în acest conflict. O anchetă a unui ziar german afirmă, însă, că pierderile de vieţi omeneşti ar fi mult mai mari.
Ianukovici şi cea mai mare parte a membrilor familiei sale trăiesc în Rusia de când acesta a fost alungat de la putere de masivele proteste stradale din Kiev din 2014. Ianukovici Jr. a fost deputat în Parlament în perioada în care tatăl său era preşedinte al Ucrainei.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.