Kremlin: Rusia nu va returna Crimeea Ucrainei chiar dacă va fi sancţionată suplimentar

Vladimir Putin
Vladimir Putin (ALEXANDER NEMENOV/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
18.03.2015

Rusia a repetat marţi că nu va returna Crimeea Ucrainei, la un an după mult criticata sa anexare care a avut loc în ciuda obiecţiilor liderilor occidentali. Statele Unite şi Uniunea Europeană au declarat că nu vor ridica sancţiunile economice împotriva Rusiei decât dacă peninsula Crimeea va fi reintra sub controlul ucrainean.

“Nu există nicio ocupare a Crimeei. Crimeea este o regiune a Federaţiei Ruse şi, bineînţeles, subiectul regiunilor noastre nu este supus discuţiilor”, a declarat marţi reporterilor Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, conform Reuters.

Rusia a anexat Crimeea în martie 2014 după disputatele rezultate ale unui referendum şi la o lună după ce soldaţii ruşi au intrat în peninsulă pentru a calma tulburările care au dus la alungarea de la putere a fostului preşedinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici. Liderul rus Vladimir Putin a declarat că 95% dintre cetăţenii Crimeei au votat pentru alăturarea la Rusia, deşi multe voci ale comunităţii internaţionale au pus în discuţie presupusele rezultate ale referendumului.

Anexarea Crimeei a dus la un conflict continuu între rebelii separatişti pro-ruşi şi forţele guvernului ucrainean, conflict în care au murit până acum peste 6.000 de oameni. Liderii vestici au acuzat Moscova că susţine paramilitarii pro-ruşi din estul ucrainean cu arme şi luptători, şi atât SUA cât şi Uniunea Europeană au aplicat o serie de sancţiuni economice drept pedeapsă. O purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american şi şefa UE pentru politică externă Federica Mogherini au susţinut în această săptămână că sancţiunile vor rămâne în picioare cât timp Rusia va continua să controleze Crimeea, susţine International Business Times.

În ciuda criticilor internaţionale, suportul pentru şeful Kremlinului a crescut de la anexarea Crimeei. Sondajele recente au descoperit că rata de aprobare a acţiunilor lui Putin se afla între 80 şi 90%.

Într-un documentar difuzat duminică, Putin a declarat că a fost pregătit să folosească armele nucleare ale Rusiei dacă celelalte naţiuni ar fi încercat să interfereze cu anexarea Crimeei. El a adăugat că intervenţia militară a fost decretată parţial pentru a salva viaţa lui Ianukovici, susţine Reuters.

De asemenea, Putin a declarat că a desfăşurat câteva sisteme hi-tech de apărare a zonelor de coastă, pentru a descuraja intervenţia din afară, conform euobserver.

Liderul rus a adăugat că el şi-a avertizat omologii occidentali că este pregătit să pornească la război: “Am discutat cu omologii şi le-am spus că acesta este teritoriul nostru istoric, aici locuiesc ruşi care sunt în pericol şi nu îi putem abandona. Pentru ce vreţi să luptaţi? Nu ştiţi? Noi ştim. Şi suntem pregătiţi pentru asta.”

Documentarul a dezvăluit că Putin a trimis forţele speciale ruseşti în peninsula ucraineană Crimeea înainte să aibă loc aşa zisul referendum asupra independenţei sale, care s-a desfăşurat în 16 martie 2014.

Totuşi, aceste afirmaţii ale liderului de la Kremlin nu reprezintă primul semn al voinţei Rusiei de a se implica nuclear în criza din Ucraina, care a făcut ca relaţiile dintre Moscova şi Occident să cadă până la un nivel întâlnit numai în timpul Războiului Rece.

Astfel, bombardierele strategice ruseşti, uneori purtând încărcături nucleare, au zburat deseori la marginea spaţiului aerian al NATO, în ultimele luni.

În plus, ziarele ruseşti de stat sau pro-Kremlin au declarat că Rusia ar fi capabilă să transforme Statele Unite în “cenuşă radioactivă” iar Putin a susţinut că ar putea cureri Kievul, Bucureştiul şi Varşovia “în două zile” prin folosirea mijloacelor de luptă convenţionale dacă va fi provocat.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor