Fisticul va înlocui cafeaua?

Fistic
Fistic (pixabay.com)

Cafeaua dăunează sănătăţii dumneavoastră? Cofeina vă creşte tensiunea arterială? Avem veşti bune în acest sens: miezurile de fistic prăjite şi măcinate, care nu conţin cofeină, pot constitui un substitut demn pentru băutura preferată – delicioasă, aromată şi fără efecte adverse.

Prin ce anume cafeaua ne ademeneşte pe noi toţi? În primul rând, desigur, prin aroma sa. Aroma revigorantă şi gustul minunat, cunoscute tuturor, se dezvoltă integral doar atunci când aceste boabe sunt bine rumenite. Însă boabele proaspete de cafea abia colectate se deosebesc puternic de produsul finit, care pune în pericol sănătatea a zeci de milioane de oameni din întreaga lume.

În calitate de catalizator pentru apariţia aromei serveşte procesul de prăjire. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că în aer, sub formă de vapori, se elimină compuşi organici volatili.

Aceste substanţe volatile au adesea denumiri complicate, deşi unele dintre ele au legături directe cu arome foarte cunoscute. Spre exemplu, limonenul miroase foarte plăcut a citrice. Iar denumirile cum sunt alfa-pinen şi 5-metilfurfurol oferă arome de pin şi caramel sau zahăr ars.

Un chimist de la Universitatea din York, Mustafa Özel, într-un interviu acordat unei agenţii de presă, a declarat că nu toate substanţele volatile sunt sursă de arome, chiar dacă acestea sunt în concentraţii mari. El a mai menţionat că unii compuşi volatili pot emana miros persistent, fiind însă în concentraţie mică. Totul depinde de compoziţia lor.

Astfel, dacă mirosul este pus în dependenţă directă de volatilitate, atunci există oare posibilitatea de a face identice două lucruri complet diferite - gustul şi aroma?

Fisticul este utilizat în domeniul culinar pe scară largă. Este adăugat la prepararea pâinii, iar uleiul de fistic este folosit la prepararea alimentelor. Fisticul este, de asemenea, folosit si pentru mici gustări înainte sau între mese.

Turcia a mers şi mai departe la acest capitol şi a venit cu o abordare creativă: boabele de fistic sunt prăjite, zdrobite şi folosite în calitate de substitut pentru... cafea

Fisticul ar putea constitui o alternativă pentru cafea în industrie. Alternativa respectivă va fi mai sănătoasă, pentru că fisticul nu conţine acea cofeină dăunătoare.

Astfel, împreună cu colegii săi, chimistul Özel a decis să facă unele cercetări pentru a găsi componenta misterioasă în compuşii volatili care fac fisticul atât de similar cu cafeaua.

Temperatura şi timpul de prăjire influenţează direct producerea multor compuşi volatili. Unii dintre ei sunt responsabili în mod special pentru mirosul caracteristic alimentelor prăjite. Iar prin modificarea temperaturii şi a timpului de prăjire, poate fi manipulată şi această proprietate a substanţelor volatile.

Rezultatele experimentelor, care au fost publicate în revista „Food Chemistry”, au demonstrat că cea mai mare cantitate de compuşi volatili se elimină de către boabele de fistic după 20 de minute de expunere într-o tigaie fierbinte. În cazul în care timpul de prăjire este depăşit, efectul va fi mai puţin satisfăcător. Este deosebit de important faptul mirosul şi gustul autentic se obţine numai printr-o rumenire uniformă. Acest proces duce la eliberarea unor substanţe caracteristice cafelei, cum ar fi: furanonul, furanul, pyrazinele, derivaţi ai benzenului şi alte tipuri de volatilităţi. Boabele de fistic crude se deosebesc, bineanteles, de cafea. Însă prin acest proces corect de de prăjire acestea două se egalizează, făcând-le gustul identic.

Acest fapt face posibilă afirmaţia că fisticul ar putea constitui o alternativă pentru cafea în industrie. Alternativa respectivă va fi mai sănătoasă, pentru că fisticul nu conţine acea cofeină dăunătoare. Totodată, în aceste nuci se conţine o cantitate mare de substanţe utile pentru organismul uman, cum ar fi antioxidanţii.

Prin urmare, putem concluziona: cafeaua din fistic poate fi o alegere mai bună decât cea comună. Mustafa Özel consideră că fisticul, după un tratament adecvat şi în urma eliminării din componenţa lor a excesului de ulei, va apărea în curând sub formă de praf pe pieţele comerciale din întreaga lume, în calitate de substitut pentru cafea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură