Cum să înfrânăm senzaţia permanentă de foame: sfaturi simple şi utile

(Captură Foto)
Kyrill Belan
26.08.2017

Se pare că dorinţa incontrolabilă de a mânca ceva în permanenţă nu este o problemă simplă. Incapacitatea de a rezista senzaţiei de foame ne predispune la supraponderabilitate şi ne face mai irascibili.

Oamenii de ştiinţă susţin că putem să combatem foamea permanentă dacă reuşim să atingem un nivel stabil de zahăr în sânge. Într-un studiu publicat în lucrările Academiei Naţionale de Ştiinţe ale Americii (PNAS), specialiştii au asociat foamea cu creşterea agresivităţii, în special atunci când nivelul de zahăr din sânge este foarte redus.

Cu alte cuvinte, un nivel scăzut de zahăr în sânge ne poate face irascibili. Din fericire, acest lucru poate fi corectat. Dieteticianul Down Jackson Blatner ne oferă câteva sfaturi utile în acest sens.

Snacks-urile (gustările)

Desigur, există gustări ”corecte” şi gustări ”greşite”, din punctul de vedere al substanţelor pe care le conţin. Glucidele simple sau zaharurile simple sunt scindate rapid de către organism, adică nivelul de zahăr din organism creşte şi scade rapid. Asemenea gustări sunt considerate a fi dăunătoare pentru sănătate.

Gustările folositoare au un indice glicemic scăzut. Pentru a le spori efectul, putem folosi diverse combinaţii. De exemplu, legumele, cu conţinut mare de fibre şi lichidele trebuie consumate împreună cu gustările proteice, de tipul: mango - fistic, migdale - mere, banane - nuci, roşii cherry - caşcaval.

Cu toate acestea, nu trebuie să aşteptăm ca foamea să se manifeste cu ferocitate, pentru a consuma gustările respective. Trebuie să luăm măsuri din timp. Gustările devin inutile, dacă sunt folosite pentru a stinge senzaţia incontrolabilă de foame. Într-un asemenea caz, cu siguranţă vom dori să le consumăm în cantitate mare, ceea ce diminuează efectul general scontat.

Trebuie să tindem către o alimentaţie echilibrată

Fiecare masă trebuie să includă proteine, cereale integrale şi grăsimi sănătoase. În acest caz, energia şi substanţele nutritive sunt asimilate de organism timp de mai multe ore.

Dacă mâncăm produse nesănătoase, graficul nivelului de substanţe nutritive va semăna mai mult cu un roller-coaster.

Cerealele integrale ne oferă energie, proteine şi grăsimi (saţietate), apa şi fibrele (volum), precum şi vitaminele şi mineralele necesare.

Programul de alimentare este de asemenea foarte important. Cea mai bună variantă este să ne planificăm trei reprize de mâncare, cu un interval de aproximativ 5 — 6 ore între ele. Pauze prea mari între mese sau evitarea unei mese se transformă în condiţii ideale pentru instalarea unei senzaţii pronunţate de foame, ceea ce ne va face să consumăm într-o singură repriză întreaga raţie zilnică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor