Starea de alerta data de cofeina este doar o iluzie

Claritatea pe care o obtinem dupa ce bem cafeaua dimineata poate fi doar o iluzie
Claritatea pe care o obtinem dupa ce bem cafeaua dimineata poate fi doar o iluzie (Photos.com)

Senzatia de trezire data dimineata de cofeina dintr-o ceasca normala de cafea s-ar putea sa fie doar o iluzie, conform unor cercetari mai noi. Rezultatele obtinute in urma unui studiu facut pe 279 de persoane la Bristol University din Marea Britanie sugereaza ca starea de alerta afimata de consumatorii obisnuiti de cafea poate sa fie de fapt rezultatul retragerii cofeinei din organism.

Cofeina este cunoscuta ca stimulant care poate induce stari de anxietate, dar consumatorii de cafea dezvolta cu timpul o toleranta la aceste efecte, raporteaza cercetatorii in jurnalul Neuropsihofarmacologie.

“Studiul nostru demonstreaza ca nu se obtine nici un rezultat prin consumul de cafea — cu toate ca ne simtim agitati din cauza ei, aeasta se datoreaza faptului ca aceasta cafeina ne readuce la starea normala. Altfel, in timp ce cafeina poate induce stari de anxietate, toleranta ar inseamna ca acest efect este negljabil pentru cei mai multi consumatori,” a afirmat Peter Rogers, unul din conducatorii studiului, intr-o declaratie pentru presa.

In acest studiu, 162 de participanti erau bautori pasivi sau nu consumau deloc cafea, iar ceilalti consumau cafea in cantitati normale sau foarte des. Participantii trebuiau sa-si aprecieze singuri nivelul de anxietate, alerta si durerile de cap dinainte si de dupa consumul de cafea sau a unei bauturi de tip “placebo”.

Memoria lor, atentia si vigilenta au fost de asemenea masurate cu autorul unor teste facute pe calculator.

Consumatorii medii si frecventi ai cafelei care au consumat placebo au afirmat ca se simt mai putini alerti si ca au dureri de cap, spun cercetatorii. Aceia care au primit cafeina, nivelurile lor de alerta au fost la fel ca si ale celorlalti care n-au consumat cafeina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură