Final de drum pentru alianţa USR-PMP-Forţa Dreptei? Ce spune noua şefă USR, Elena Lasconi

Elena Lasconi
Andrei Pricopie
26.06.2024

Proaspăt aleasă preşedintă a USR cu o majoritate zdrobitoare, Elena Lasconi a fost întrebată miercuri, în conferinţa de presă, dacă va păstra alianţa cu PMP şi partidul Forţa Dreptei a lui Ludovic Orban, după ce "Dreapta Unită" a scos un scor dezastruos la locale şi europarlamentare.

Reporter: Este clară decizia USR că Uniunea va avea propriul candidat la prezidenţiale şi, eventual, sunteţi deschişi la alianţe pentru a-l susţine pe acesta.

Elena Lasconi: Nu vreau să discut despre alianţe. Eu sunt o persoană a dialogului. Am văzut, de exemplu, că şi liderii PNL şi-ar dori să discute cu USR. Eu sunt deschisă la dialog cu toată lumea. Însă nu se va întâmpla sub nicio formă ca Elena Lasconi să ia o decizie de alianţă.

Aşteptăm ziua de sâmbătă, mai degrabă ziua de duminică, în care să avem şi un Birou Naţional nou. Şi doar în urma consultărilor cu colegii mei din Biroul Naţional, cu consultarea Comitetului Politic, şi cu colegii mei care sunt în filialele din ţară, pentru că e foarte important să nu fii pus în situaţia în care să ai o alianţă făcută în genunchi şi să ţi se comunice la telefon sau să afli de la TV că eşti într-o alianţă politică.

Până una alta, trebuie noi să ne reunim acum forţele şi să mergem înainte cu toată încrederea.

Reporter: La alegerile europarlamentare şi locale aţi candidat cu Forţa Dreptei şi PMP şi am văzut acel scor dezastruos. A şi recunoscut fostul preşedinte al USR. Ne puteţi spune dacă aveţi discuţii cu Ludovic Orban despre candidatura la prezidenţiale, dacă se mai păstrează acest format de alianţă?

Elena Lasconi: Nu cred că se mai păstrează aşa cum îl simt eu acum. Dar aici nu e vorba de Elena Lasconi, preşedintele din momentul acesta al USR-ului. Ci este vorba de a lua o decizie împreună cu conducerea. Conducerea nu înseamnă doar preşedintele, înseamnă şi Biroul Naţional şi Comitetul Politic, din care fac parte aleşii. Neapărat vreau să ţinem legătura şi cu cei din filiale, pentru că acolo au fost foarte multe meciuri în urma acestei alianţe. Ştiu situaţii ciudate care s-au întâmplat şi noi am pierdut în multe localităţi consilieri locali şi judeţeni tocmai pentru că nu am făcut pragul acelei alianţe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor