Fără dosar penal pentru evaziuni fiscale dacă dai prejudiciul înapoi. Proiect legislativ - Surse

Guvernul dezbate o serie de modificări la legea evaziunii fiscale în baza cărora evaziunea de sub 20.000 de euro nu se mai consideră faptă penală, iar ANAF e obligată să renunţe la plângerea penală dacă evazionistul plăteşte integral prejudiciul, indiferent de valoarea acestuia.
Loredana Diacu
23.11.2016

alte articole

Dacian Ciolos (Florin Chirila/Epoch Times)
Loredana Diacu
23.11.2016

Guvernul discută miercuri, în primă lectură, un proiect de modificare a legii evaziunii fiscale, proiect ce ar putea aduce dezincriminări ale faptelor de evaziune fiscală în cuantumuri mici, "mic" însemnând sub 20.000 de euro, relatează Hotnews.

Potrivit sursei citate, proiectul are două mari prevederi. Prima constă în instituirea unui prag de 20.000 de euro al prejudiciului, prag sub care evaziunea fiscală nu mai e considerată infracţiune. A doua prevedere are un impact mult mai mare: dacă un făptuitor plăteşte integral prejudiciul provocat de fapte de evaziune fiscală, ANAF e obligat să renunţe la plângerea penală.

Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 672 din 27 iulie 2005, cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează, după cum urmează:
1. La articolul 2, după litera g) se introduce o nouă literă, lit. h), cu următorul cuprins:
“h) prejudiciu–suma impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume datorate bugetului general consolidat şi a dobânzilor aferente acestora.”
2. După articolul 9 se introduce un nou articol, art. 9¹, cu următorul cuprins:
”Art. 9¹
(1) Faptele prevăzute la art. 8 şi 9 sunt considerate infracţiuni numai dacă valoarea prejudiciului este mai mare de 20.000 de euro, inclusiv, în echivalentul monedei naţionale la data emiterii actului constatator.
(2) Pentru infracţiunile prevăzute la art.8 şi 9, acţiunea penală se pune în mişcare numai la plângerea prealabilă a organului fiscal. Organul fiscal retrage plângerea prealabilă dacă prejudiciul este achitat integral de făptuitor”,
se arată în draftul de text al legii.

Acest proiect legislativ apare la circa o lună după ce preşedintele Administraţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Dragoş Doroş, declara pe 18 octombrie că "suntem în proces să modificăm, suntem în dialog cu Ministerul Justiţiei, cu Ministerul Public, cu Parchetele Generale precum şi celelalte divizii ale Parchetului din România să facem în aşa fel încât legislaţia din România să permită o mai uşoară investigare a potenţialelor infracţiuni.

Vreau să apăr inspectorul fiscal în sensul în care legislaţia din România în acest moment obligă inspectorul fiscal să facă o plângere penală de câte ori are o suspiciune. Atunci această prevedere destul de laxă şi de largă cuplată cu practica noastră care de câţiva ani este mai incisivă pe domeniul acesta duce şi la exagerări. Şi pe noi ne deranjează. Avem foarte multe plângeri penale care stau în nelucrare la Parchete şi aşa nu e ok".

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor