Cadou de la Şerban Nicolae pentru dezvoltatorii imobiliari: Zero impozite pentru clădirile construite în scopul vânzării

Cu 50 de voturi "pentru" şi doar 12 abţineri, senatorii au votat marţi o propunere legislativă marca PSD care reglementează scutirea dezvoltatorilor imobiliari de la plata impozitului pe clădirile construite în scop de vânzare, de la finalizarea construcţiilor până la valorificarea lor.
Şerban Nicolae, PSD
Şerban Nicolae, PSD (Epoch Times România)

Senatul a votat marţi propunerea legislativă formulată de senatorul PSD Şerban Nicolae prin care dezvoltatorii imobiliari vor putea fi scutiţi de impozitul pe clădirile noi, construite în scopul vânzării, scutirea urmând a se aplică de la momentul finalizării imobilelor până la data valorificării acesteia prin vânzare sau cedarea folosinţei. For decizional pe acest proiecte este Camera Deputaţilor.

"Scutirea de impozit operează de la data procesului verbal de recepţie, încheiat la finalizarea construcţiei. Scutirea de impozit încetează, după caz, la data valorificării construcţiei prin vânzarea sau cedarea folosinţei sau la data începerii utilizării construcţiei. Pentru clădirile-construcţiile menţionate, impozitul se datorează de la data valorificării sau de la data începerii utilizării", se arată în propunerea legislativă amendată de Comisia de buget a Senatului.

"Mai ales în perioada de vârf a crizei imobiliare, când lipsa de lichidităţi băneşti a blocat majoritatea tranzacţiilor, s-au înregistrat ani de zile între momentul finalizării construcţiilor şi momentul vânzării sau cedării folosinţei. Dezvoltatorii imobiliari au la dispoziţie două variante: fie includ sumele plătite ca impozit în preţul de vânzare al imobilului, fie nu includ aceste sume în preţ, în speranţa deducerii acestor cheltuieli la momentul vânzării. (...) Dincolo de pierderile comerciale fireşti în cazul mărfii deţinute pe stoc o perioadă îndelungată, pentru constructori se adaugă pierderi băneşti semnificative prin obligarea la plata impozitului pe clădiri înainte de valorificarea produsului finit", explică senatorul Şerban Nicolae, potrivit Capital.ro, în expunerea de motive a propunerii sale legislative.

În timp ce iniţiatorul proiectului, senatorul Şerban Nicolae, vede iniţiativa drept benefică şi având drept scop aplicarea unui regim just şi echilibrat pentru toţi producătorii de bunuri, nu toţi cetăţenii sunt de aceeaşi părere.

Pe Facebook au început deja comentariile legate de acest proiect care ar veni "mânuşă", susţin oamenii, unor personaje precum fraţii Negoiţă care au construit apartamente şi încă nu le-au vândut.

"Dacă ne suflecăm un pic imaginaţia, cred că identificăm şi beneficiarii.", scrie o persoană.

"Nişte fraţii Negoiţă care nu şi-au vândut apartamentele de lângă groapa aia de gunoi?", scrie un altul.

"De cînd e gata şi până se vinde orice imobil are un proprietar- dezvoltator, firmă sau persoană fizică! Orice proprietar e obligat să plătească impozit! Altfel mă dau şi eu "dezvoltator", îmi fac casa şi mi-o vând mie sau urmaşilor peste zece ani ! Şi nu plătesc impozit!" scrie altcineva.

"Ce avem noi aici?? BD (băieţi deştepţi) la imobiliare...pe scurt evaziune.. poţi să laşi construcţia fără streaşină şi nu plăteşti impozit... ca la arabi.. acolo veţi vedea foarte puţine construcţii finisate!!"