"Gaură" de 67 milioane de dolari. Doi foşti şefi Microsoft şi un fost şef Fujitsu, în colimatorul DNA

Doi foşti şefi Microsoft şi un fost şef Fujitsu au fost plasaţi sub control judiciar de procurorii anticorupţie pentru complicitate la abuz în serviciu.
Sigla DNA
Sigla DNA (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Doi foşti directori ai Microsoft România, Silviu Hotăran şi Ovidiu Artopolescu, alături de un fost şef al Fujitsu România, Claudiu Florică, au fost puşi sub control judiciar pentru complicitate la abuz în serviciu, a anunţat luni, în cadrul unui comunicat de presă, agenţia anticorupţie.

Procurorii anticorupţie au transmis că în dosar - al cărui prejudiciu se ridică la aproape 67 de milioane de dolari - se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

DNA îşi prezintă acuzaţiile

"La data de 15.04.2004 a fost încheiat un contract comercial de închiriere de licenţe IT Microsoft. Prin acest contract, compania Microsoft dorea să ofere Guvernului un acord special pentru obţinerea de licenţe pentru produsele Microsoft, la preţuri speciale guvernamentale.

În realitate, discountul de 47% acordat de compania Microsoft în considerarea Guvernului României ar fi fost deturnat şi, implicit, banii au fost îndreptaţi către plata unor comisioane către persoanele implicate.

Contractul comercial de licenţe IT s-a încheiat la un preţ dublu faţă de preţul real solicitat de compania Microsoft, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, fără vreo fundamentare a necesarului, invocându-se în mod nereal calitatea firmei Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pe teritoriul României al licenţelor IT Microsoft. Aceasta, în condiţiile în care, la acea dată, existau cinci distribuitori.

Concret, compania Microsoft a facturat către Fujitsu Siemens Computers suma de 25.791.138 USD (preţul licenţelor cu discount), iar Fujitsu Siemens Computers a refacturat către Guvernul României suma de 54.567.465 USD.

Prejudiciul care urmează a fi reţinut în cadrul contractului comercial de închiriere de licenţe este în sumă de 28.776.327 USD.

Ulterior, la data de 3 noiembrie 2004, contractul cadru guvernamental a fost extins, cu privire la închirierea de produse educaţionale. Extinderea s-a realizat, de asemenea, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, având în vedere că obiectul contractului cadru viza licenţele pentru administraţia publică, Fujitsu Siemens Computers nu era distribuitor de produse educaţionale, iar de discountul acordat de firma Microsoft în considerarea Guvernului României au beneficiat firmele private.

De asemenea, nu a existat o analiză proprie a necesarului de licenţe Microsoft pentru produsele educaţionale, şi nici a preţului, dat fiind că în cadrul programului privind Sistemul Educaţional Informatizat existau astfel de licenţe pentru toate calculatoarele din instituţiile şi unităţile de învăţământ de stat, existând o suprapunere între licenţele existente cu cele ce urmau să se achiziţioneze.

Prejudiciul care urmează a fi reţinut îl reprezintă întreaga sumă plătită, adică 19.370.500 USD, deoarece licenţele achiziţionate se suprapuneau cu cele existente deja în cadrul programului SEI.

Începând cu anul 2006, a crescut numărul de calculatoare la nivelul administraţiei publice centrale care foloseau copii adiţionale ale produselor comandate în prealabil (în anul 2004). Prin urmare au fost încheiate, în anul 2008, două acte adiţionale pentru achiziţionarea numărului suplimentar de licenţe (39.385 de licenţe necesare utilizării produselor software Microsoft). Preţul acestor licenţe a fost cel stabilit în contractul cadru din 15.04.2004, încheiat între Guvernul României şi compania Microsoft, prin Fujitsu Siemens Computers.

Deşi actele adiţionale au fost aprobate în cursul anului 2008, persoanele care au contribuit la producerea acestui prejudiciu sunt, funcţionari publici cu sprijinul reprezentantului Fujitsu Siemens Computers, Florica Claudiu Ionuţ, precum şi al reprezentanţilor Microsoft România - Hotăran Silviu şi Artopolescu Ovidiu Petrişor, deoarece extinderea pentru cantitatea de 39.385 de licenţe s-a realizat conform Contractului comercial de închiriere licenţe din 15.04.2004, la preţurile stabilite în acesta.

Prin urmare, prejudiciul total cauzat bugetului de stat ca urmare a încheierii şi derulării contractului cadru comercial de închiriere licenţe IT din data de 15.04.2004 şi a actelor adiţionale încheiate în noiembrie 2004 şi în anul 2008, se ridică la suma totală de 66.965.343 USD, compus din:

- 28.776.327 USD - prejudiciul cauzat ca urmare a încheierii contractului comercial de închiriere de licenţe 15.04.2004 (reprezintă diferenţa dintre suma plătită de Guvernul României şi suma plătită de Fujitsu Siemens Computers companiei Microsoft).

- 19.370.500 USD- prejudiciul cauzat ca urmare a încheierii Actului adiţional nr. 1 la contractul comercial de închiriere de licenţe şi care reprezintă întreaga sumă plătită, adică 19.370.500 USD, deoarece nu era necesară extinderea contractului la licenţele educaţionale.

- 18.818.516 USD - prejudiciul cauzat ca urmare a încheierii Actului adiţional nr. 2/3 la contractul comercial de închiriere de licenţe şi care reprezintă diferenţa dintre suma plătită de Guvernul României şi suma plătită de Fujitsu Siemens Computers companiei Microsoft.

Deşi Fujitsu Siemens Computers gmbh Austria nu avea calitatea de unic distribuitor al produselor Microsoft pe teritoriul României, fapt cunoscut cu certitudine de Florică Ionuţ Claudiu, Hotăran Silviu şi Artopolescu Ovidiu Petrişor, pentru a crea această aparenţă şi a ajuta demnitarii/funcţionarii implicaţi în iniţierea şi susţinerea hotărârilor de guvern prin care s-a aprobat încheierea atât a contractului cadru de licenţiere Microsoft cât şi a actelor adiţionale la acestea, să justifice în mod nelegal achiziţia licenţelor din sursă unică, au semnat oferte comune/adrese din care să rezulte că derularea contractului comercial se va realiza doar prin Fujitsu Siemens Computers gmbh Austria.

Concret, în calitate de reprezentant al Fujitsu Siemens Computers gmbh, inculpatul Florică Claudiu Ionuţ, pentru a crea aparenţa că firma respectivă este unic distribuitor al produselor Microsoft şi pentru a se evita organizarea unei licitaţii publice, a semnat ofertele comune Fujitsu Siemens Computers – Microsoft România din data de 02.10.2003, respectiv 12.03.2004. Cele două oferte au fost semnate atât de Hotăran Silviu (cea din data de 02.10.2003) cât şi de Artopolescu Ovidiu Petrişor (cea din data de 12.03.2004), în calitate de reprezentanţi ai Microsoft România. Cele două oferte conţineau preţuri cu mult supraevaluate faţă de sumele cu discount pe care le cerea în realitate compania Microsoft."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne