Fost ministru al Educaţiei, pus sub acuzare în dosarul Microsoft

Acuzat de abuz în serviciu în dosarul Microsoft 12, Athanasiu pretinde că nu a luat niciun ban mită în cazul licenţelor IT pentru şcoli, ci doar a semnat hotărârea de guvern prin care s-a tranşat această afacere, fiind convins de două documente elaborate de ministere.
Sigla DNA
Sigla DNA (Epoch Times România)

Fostul ministru (PSD) al Educaţiei Alexandru Athanasiu a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu în dosarul "Microsoft 2", relatează News.ro.

La ieşirea din sediul DNA, Athanasiu a declarat că nu a dat o declaraţie în dosar căci trebuie să vadă pe larg acuzaţiile şi a ţinut să precizeze că procurorii nu îi aduc nicio acuzaţie că ar fi luat vreun leu în cazul licenţelor IT pentru şcoli, ci doar că a semnat hotărârea de guvern care prevedea că se acordă gratuit licenţe pentru computerele din unităţile de învăţământ.

Potrivit fostului ministru, procurorul de caz i-ar mai fi spus că acele licenţe pentru şcoli nu erau întru totul necesare. Totodată, Athanasiu a explicat că el unul a fost de bună credinţă şi a semnat hotărârea convins fiind de un document din Ministerul Educaţiei şi unul din Ministerul Telecomunicaţiilor. De asemenea, fostul ministru a afirmat că s-a făcut un recensământ al computerelor din reţeaua de învăţământ, iar Ministerul Telecomunicaţiilor a stabilit ce tip de licenţă Microsoft educaţională este compatibilă cu configuraţia acelor computere.

"În faţa unui astfel de document, care spune că sunt necesare, vă spun drept, nu sunt un mare specialist în IT, eu am fost de bună-credinţă, întotdeauna am fost", a mai spus Athanasiu.

Fostul ministru a mai adăugat că procurorii nu au stabilit încă prejudiciul din dosarul "Microsoft 2" şi i-a profeţit lui Claudiu Florică - considerat mituitorul în cazul Microsoft - că îl va bate Dumnezeu.

Astfel, întrebat dacă l-a cunoscut personal pe Claudiu Florică şi dacă a negociat cu el necesarul de licenţe IT pentru şcoli, Athanasiu a afirmat că nu l-a cunoscut, dar că ar fi vrut să poată să îi spună că „îl va bate Dumnezeu”, pentru că el este cel care a profitat cel mai mult, are toţi banii la el şi este liber, ceea ce nu este normal, relatează flux24.ro.

Reamintim că dosarul “Microsoft 2” este desprins din cauza în care, la începutul lui septembrie a.c., instanţa i-a condamnat la închisoare pe fostul primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan, pe fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu, precum şi pe Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru.

Potrivit DNA, Cocoş ar fi pretins şi primit nouă milioane de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul soţiei sale, Elena Udrea, la vremea respectivă ministru al Dezvoltării Regionale şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor.

În ceea ce priveşte dosarul “Microsoft 2”, acesta are ca protagonişti mai mulţi foşti miniştri, printre care Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Şerban Mihăilescu, Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Daniel Funeriu şi Adriana Ţicău, aceştia fiind suspectaţi de abuz în serviciu privind aprobarea unor proiecte pentru licenţe Microsoft.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne