Cioloş către Dragnea: "Aveţi tendinţa să sădiţi teama şi îndoiala în sufletul oamenilor!"

Ţara poate fi condusă şi fără minciună, fără populism, fără corupţie, îi transmite Cioloş lui Dragnea, acuzându-l că se caţără pe fricile oamenilor în bătălia electorală, frici pe care tot el le stârneşte, semănând teamă şi îndoieli.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Premierul Dacian Cioloş susţine, într-o postare pe Facebook, publicată la o zi după ce Dragnea şi-a exprimat "temeri" cu privire la posibila fraudare a alegerilor şi a "avertizat" că dacă PSD va câştiga parlamentarele, cei ce au făcut rău - printre care Iohannis, Cioloş şi parte din miniştrii săi - vor plăti, că Guvernul va lua toate măsurile pentru ca procesul electoral să fie unul corect.

De asemenea, Cioloş îl atenţionează pe liderul PSD că are tendinţa de a sădi teama şi îndoiala în sufletul oamenilor pentru ca apoi să se caţere pe fricile lor în bătălia electorală şi opinează că avenit vremea ca liderii acestei ţări să nu mai sădească teamă şi ură ci încredere şi optimism că se poate guverna şi fără minciună, fără populism, fără corupţie.

Redăm postarea premierului:

Mesajul lui Cioloş:

"Am înţeles că domnul Liviu Dragnea este îngrijorat de posibila fraudare a alegerilor parlamentare. Ştiu că dumnealui este un om cu experienţă în organizarea alegerilor şi mai ştiu că, în trecut, nu totul a mers bine din acest punct de vedere (Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanţă la un an de închisoare cu suspendare pentru fraudarea referendumului din 2012 n.r)

Vreau să-i asigur pe români de următoarele:
• Da, acest guvern face tot ce-i stă în putere pentru a limita la minimum posibilităţile de fraudare a procesului electoral.
• Da, acest guvern a implementat deja cu succes la alegerile locale un sistem electronic de monitorizare a prezenţei la vot, prin care se depistează cu uşurinţă tentativele de vot multiplu. Acelaşi sistem va fi folosit şi la alegerile parlamentare.
• Da, acest guvern a decis supravegherea video a secţiilor de vot după închiderea urnelor, pentru a ne asigura că numărarea voturilor la alegerile parlamentare se desfăşoară corect.
• Da, acest guvern a decis sigilarea ştampilelor de vot imediat după finalizarea procesului de votare, astfel încât să ne asigurăm că ele nu mai circulă după închiderea urnelor.
• Da, acest guvern a decis să deschidă mai multe secţii de vot în afara graniţelor, pentru a ne asigura că românii din diaspora nu mai stau la coadă cu orele pentru a-şi exercita un drept fundamental.

Ne-am asumat responsabilitatea de a organiza alegeri corecte şi o vom face.

Ministerul Afacerilor Interne a invitat deja partidele să-şi trimită reprezentanţi care să asiste la toate pregătirile pentru alegerile parlamentare. Invitaţia e în continuare valabilă. Am acţionat şi vom continua să acţionăm transparent.

Autoritatea Electorală Permanentă este în subordinea Parlamentului, nu a Guvernului. De aceea, dacă domnul Dragnea este preocupat de stabilitatea acestei instituţii, are posibilitatea de a-şi mobiliza partidul pentru a face o nouă numire la Preşedinţia AEP. Dacă are suspiciuni în legătură cu softul de numărare a voturilor, poate solicita Parlamentului să lămurească aceste lucruri direct cu conducerea AEP.

Domnule Dragnea,

Constat că aveţi tendinţa să sădiţi teama şi îndoiala în sufletul oamenilor, ca să vă căţăraţi apoi pe fricile lor în bătălia electorală. Mă abţin să interpretez declaraţiile dumneavoastră despre “dreptate până la capăt”. Vă asigur însă că acest guvern sprijină Justiţia să-şi facă treaba, tocmai pentru ca tentativele de intimidare să nu-şi mai aibă locul într-o campanie electorală. Eu cred că a venit vremea ca, în loc de teamă şi ură, liderii acestei ţări să sădească încredere şi optimism că se poate şi altfel: fără minciună, fără populism, fără corupţie. Îndrăzniţi să credeţi şi dumneavoastră, domnule Dragnea", scrie Cioloş pe pagina sa de socializare.

Reamintim că, invitat duminică la România TV, Dragnea a susţinut că există temeri cum că PNL şi USR vor să fraudeze alegerile parlamentare, adăugând că, dacă formaţiunea sa va câştiga alegerile, se va face dreptate până la capăt, aşa cum a promis (răposatul) USL iar cei pe care îi consideră responsabili de greşelile ultimului an - precum Klaus Iohannis, Dacian Cioloş, dar şi miniştrii săi - vor trebui să "plătească", în instanţă.