Neaşteptat FBI publică date despre scandalul amnistierii lui Marc Rich de către Bill Clinton
alte articole
FBI a publicat documente de arhivă privind scandalul graţierii lui Marc Rich, un controversat "investitor" pe care Bill Clinton l-a graţiat cu câteva zile înainte de terminarea celui de-al doilea mandat prezidenţial al său.
Marc Rich a câştigat miliarde de dolari din tranzacţii cu petrol şi alte bunuri, făcând tranzacţii cu naţiuni aflate sub embargou american - precum Iran, Libia, Cuba şi Africa de Sud pe timpul apartheidului.
Mai rău Rich avea obiceiul de a nu plăti taxe, motiv pentru care SUA l-a pus, până la urmă, sub acuzare pe Rich, în 1983, pentru evaziune fiscală, tranzacţii frauduloase, şantaj, comerţ cu inamicul – pentru care Rich ar fi putut sta la închisoare pe viaţă.
Cu toate acestea Rich a reuşit cumva să fugă din SUA în Elveţia, unde a rămas în libertate timp de aproape 20 de ani. Acolo, printre altele, a cheltuit sume mari de bani pentru a încerca să forţeze anularea acuzaţiilor împotriva sa, oferind bani politicienilor americani şi diferitelor cauze israeliene, sperând că politicienii din Tel Aviv vor presa SUA în favoarea sa.
Până la urmă, în 2000 şi 2001, Eric Holder, pe atunci procuror general adjunct al SUA, a devenit unul dintre oamenii care au avansat şi sprijinit ideea amnistierii lui Rich.
Bill Clinton l-a amnistiat pe Rich cu câteva zile înaintea terminării celui de-al doilea mandat al său, în 2001. Scandalul produs de amnistiere a fost uriaş, mai ales după ce presa a aflat că Marc Rich şi soţia sa au donat 450 mii USD bibliotecii prezidenţiale Clinton, motiv pentru care FBI-ul a şi început ancheta pe care agenţia americană o dezvăluie acum. Ancheta respectivă a fost închisă în 2005 fără a se formula acuzaţii. Rich a murit în 2013.
“Aparent nu au fost urmate standardele şi procedurile necesare pentru graţiere”, susţine documentul FBI, datat februarie 2001. Deşi numele Denise Rich, soţia magnatului, este scos din documente, se arată că ea “a fost un donator politic major pentru Partidul Democrat şi s-ar putea ca aceste donaţii să fi urmărit influenţarea pocesului de graţiere a acuzatului”.
Cazul a fost instrumentat atunci de actualul director FBI, James Comey, la acea vreme procuror.
Comey este criticat în prezent de democraţi pentru că a anunţat Congresul la sfârşitul săptămânii trecute, cu doar câteva zile înainte de lansarea alegerilor prezidenţiale, că Biroul redeschide investigaţia sa asupra utilizării de către Hillary Clinton a unui server privat de email în timp ce era secretar de stat.
În luna iulie a acestui an, Comey a declarat că Hillary Clinton a gestionat eronat informaţii secrete dar nu a recomandat formularea de acuzaţii împotriva ei sau a personalului său.
FBI a precizat că publicarea documentelor este o procedură comună pe baza prevederilor legii accesului la informaţii publice (FOIA). Documentele cerute de trei sau mai multe ori sunt făcute publice “la scurt timp după ce sunt procesate”.
Documentele privind Marc Rich “au devenit disponibile pentru publicare şi au fost postate automat şi electronic în camera de lectură publică a FBI, în conformitate cu legea şi procedurile în vigoare”, a declarat FBI-ul.
Biroul a indicat de asemenea că ar putea fi publicate documente suplimentare pe aceeaşi temă.