Ploaie de proteste în prag de alegeri la ministerele Guvernului Cioloş
alte articole
Guvernul Cioloş se confruntă, cu mai puţin de trei săptămâni înainte de alegeri, cu o ploaie de proteste. Astfel, marţi vor ieşi în stradă atât funcţionarii publici cât şi poliţiştii afiliaţi PRO LEX, membrii SANITAS şi sindicalişti din învăţământ.
Potrivit digi24.ro, funcţionarii publici se vor strânge în faţa sediului ANPC din Bucureşti şi vor purta banderole albe pe braţ, nemulţumiţi că în 2016 lor nu li s-au mărit salariile, în timp ce în învăţământ şi în sănătate au primit componente salariale. "Este un protest împotriva politicii guvernamentale şi parlamentare", a declarat, pentru digi24.ro., Sebastian Oprescu, liderul Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici.
La rândul lor, membrii Sindicatului Sanitas vor picheta sediul Ministerului Sănătăţii în semn de solidaritate cu sindicaliştii care vor negocia Contractul Colectiv de Muncă.
Pe de altă parte, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va organiza un pichet de protest la Ministerul Finanţelor Publice, în timp ce Pro Lex - sindicat ce reprezintă poliţişti din structurile MAI, poliţişti locali, angajaţi ANAF etc.- va organiza miting direct în faţă la Guvern. Principala revendicare a protestului Pro Lex de la Guvern este reducerea vârstei de pensionare pentru poliţiştii locali.
Protestele au loc în plină campanie electorală şi chiar înainte ca Guvernul să vină cu un proiect legat de legea salarizării. Respectivul proiect de lege ce ar urma sa fie depus la începutul lunii decembrie prevede că salariul mediu brut va ajunge la 4.000 de lei până în 2021, iar creşterea medie a salariilor va fi de 29%, anunţa luni ministrul Muncii Dragoş Pîslaru.
Acest proiect i-a fost trimis, potrivit lui Pîslaru, şi lui Sebastian Oprescu, care reprezintă unul dintre sindicatele funcţionarilor publici, a precizat Pîslaru:
"Am avut o întâlnire cu Sebastian Oprescu care reprezintă unul din aceste sindicate şi i-aş ruga să se uite pe ceea ce o să propunem peste câteva zile legat de legea salarizării. Vor vedea că au motive să creadă că propunerea pe care o va face Guvernul e şi fezabilă şi mult mai rezonabilă în ce înseamnă predicitibilitatea, ca să ştie lumea cum le evoluează salariile în următorii ani şi pot să spun că măcar pe ultima sută de metri pot să vadă că ce am făcut în aceste luni a fost pentru ei şi nimic altceva decât o normalitate în colaborarea guvernului cu reprezentanţii sectorului public" a declarat, în acest context, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru.