Facebook, insistentă. A încercat să acceseze date medicale [raport]

(Getty Images)
Andrei Popescu
09.04.2018

Aţi putea crede că scandalul legat de Cambridge Analytica ar fi putut reduce pofta Facebook de a colecta tot mai multe date. Dar, potrivit unui raport CNBC, reţeaua socială a încercat să obţină acces la datele medicale ale pacienţilor din SUA.

CNBC susţine că Facebook a abordat “câteva spitale majore din SUA pentru a colecta date anonime despre pacienţii lor, referitoare la boli şi reţete, pentru un proiect de cercetare”.

Aparent, Facebook a plănuit să menţină discrete datele utilizatorilor şi datele spitalelor, însă a intenţionat să coreleze profilurile utilizatorilor pentru a sugera abordări în privinţa sănătăţii.

Sănătatea este de multe ori costisitoare, astfel că datele care fac ca întreţinerea sănătăţii să fie mai convenabilă sunt binevenite. Şi dacă o intervenţie la timp poate salva sau prelungi o viaţă, atunci acest lucru este inestimabil.

Însă Facebook a făcut erori grave în mod repetat în ceea ce priveşte protejarea datelor, unul dintre cele mai recente cazuri fiind scandalul legat de compania Cambridge Analytica, care a obţinut în mod necorespunzător date personale de la zeci de milioane de utilizatori Facebook.

Astfel, perspectiva ca datele medicale ale pacienţilor să se afle la dispoziţia Facebook este extrem de îngrijorătoare.

Această idee aparent nu a avansat dincolo de planificarea unui proiect de cercetare.

Facebook a declarat pentru CNBC: “Luna trecută am decis că ar trebui să suspendăm aceste discuţii pentru a ne putea concentra pe alte lucruri importante, inclusiv să îmbunătăţim protejarea datelor oamenilor şi să cunoască mai bine modul în care sunt folosite datele lor în produsele şi serviciile noastre”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor