Congresmani americani frustraţi de răspunsurile evazive ale lui Mark Zuckerberg

Directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, îşi încheie mărturia în Congresul SUA, 11 aprilie 2018. (Win McNamee/Getty Images)
Andrei Popescu
12.04.2018

O membră a Congresului SUA l-a acuzat pe co-fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, că a încercat “să obstrucţioneze” audierea cu răspunsuri evazive şi prea lungi.

Directorul general şi co-fondator al Facebook, Mark Zuckerberg, a fost prezent miercuri la audieri în Congresul american a doua zi succesiv, în timp ce congresmanii au încercat să stabilească următorii paşi după cel mai recent scandal care a învăluit Facebook cu privire la protejarea datelor utilizatorilor.

Sesiunea cu întrebări şi răspunsuri a fost mai aprinsă şi mai concentrată pe subiect decât audierea de marţi, care a cuprins întrebări variind de la Cambridge Analytica la caracteristicile de bază ale modelului de afaceri al Facebook.

Fiind sub presiune, Zuckerberg a apărat practicile companiei sale, afirmând: “De fiecare dată când cineva alege să distribuie ceva pe Facebook ... există un control chiar acolo. Nu este îngropat în setări, ci este chiar acolo”.

El a adăugat că utilizatorii sunt capabili să vadă o listă cu aplicaţiile care ar putea avea acces la datele lor, adăugând că practica de vânzare a datelor care a dus la situaţia în care firma Cambridge Analytica să folosească informaţiile a zeci de milioane de utilizatori a fost suspendată în 2015.

Zuckerberg a mai susţinut că oarecare reglementare a companiei sale este inevitabilă, făcând “promisiuni vagi” că echipa sa va lua legătura cu congresmanii în această privinţă.

În anumite momente ale audierii, unii congresmani s-au săturat de atitudinea evazivă a lui Zuckerberg şi de replicile repetate, iar republicana Marsha Blackburn l-a acuzat pe miliardarul de 33 de ani că încearcă să “obstrucţioneze” audierea prin pierderea timpului participanţilor cu non-răspunsuri.

De asemenea, el a negat că Facebook “ascultă” comunicaţiile verbale, o teorie comună promovată pe Internet.

Unii ar putea crede că scandalul legat de Cambridge Analytica ar fi putut reduce pofta Facebook de a colecta tot mai multe date. Dar, potrivit unui raport CNBC, reţeaua socială a încercat să obţină acces la datele medicale ale pacienţilor din SUA.

CNBC susţine că Facebook a abordat “câteva spitale majore din SUA pentru a colecta date anonime despre pacienţii lor, referitoare la boli şi reţete, pentru un proiect de cercetare”.

Aparent, Facebook a plănuit să menţină discrete datele utilizatorilor şi datele spitalelor, însă a intenţionat să coreleze profilurile utilizatorilor pentru a sugera abordări în privinţa sănătăţii.

Astfel, perspectiva ca datele medicale ale pacienţilor să se afle la dispoziţia Facebook este extrem de îngrijorătoare, chiar dacă gigantul american a precizat că ar fi renunţat la iniţiativa sa cu datele medicale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor