Cu cine facem reactoare nucleare? Chinezii aleşi de statul român, acuzaţi de spionaj în SUA

Statele Unite au acuzat de spionaj compania chineză aleasă de statul român sub guvernarea lui Victor Ponta pentru a construi cele două noi reactoare nucleare de la Cernavodă.
Loredana Diacu
11.08.2016

alte articole

Centrala Atomo-electrică de la Cernavodă (Epoch Times România)
Loredana Diacu
11.08.2016

Compania chineză cu care statul român a semnat memorandumul pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă este acuzată de spionaj nuclear de către guvernul SUA, potrivit Departamentului de Justiţie american, citat de The Guardian, informează Hotnews.

Conform actului de punere sub acuzare de 17 pagini, inginerul din domeniul nuclear Allen Ho, angajat al companiei China General Nuclear Power Corporation, şi compania respectivă au conspirat în mod ilegal pentru a dezvolta material nuclear în China fără aprobarea SUA, “cu intenţia de a asigura un avantaj pentru Republica Populară Chineză”.

“Allen Ho, la indicaţiile unei companii chineze de energie nucleară deţinută de stat, ar fi abordat şi recrutat experţi nucleari rezidenţi în SUA pentru a furniza asistenţă integrală pentru dezvoltarea şi producerea de material nuclear special în China”, a susţinut procurorul general adjunct al SUA, John P. Carlin.

Potrivit procurorului, Ho, care are dublă cetăţenie, chineză şi americană, a făcut acest lucru fără să se înregistreze la Departamentul de Justiţie ca agent al unei naţiuni străine şi fără autorizaţie din partea Departamentului SUA pentru Energie. Ho ar fi lucrat ilegal pentru China din 1997 până în aprilie 2016, se spune în actul de acuzare.

“Punerea sub acuzare a celor care încearcă să eludeze legile SUA prin obţinerea de tehnologie nucleară importantă pentru ţări străine este o prioritate a Diviziei de Securitate Naţională”, a adăugat Carlin.

Pedeapsa maximă pentru conspiraţii pentru angajarea şi participarea ilegală în dezvoltarea de material nuclear în afara SUA este de închisoare pe viaţă şi amendă de 250.000 de dolari.

Reamintim că Nuclearelectrica a semnat pe 9 noiembrie 2015, cu reprezentanţii companiei China General Nuclear Power Corporation, Memorandumul de Înţelegere privind construirea Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă. Potrivit înţelegerii, cele două părţi vor înfiinţa o companie de proiect de tip joint-venture, în care compania chineză va deţine o participaţie de cel puţin 51%.Valoarea totală a investiţiei este valoarea cea mai mare dintre capitalul subscris la EnergoNuclear la data de 31 decembrie 2014, respectiv 146.152.998 lei, şi valoarea de fuziune prin absorbţie a companiei.

Înţelegerea a fost "năşită" de Victor Ponta, fostul premier care a încercat să pună în braţe Chinei mai tot ce înseamnă proiect energetic major şi a atras numeroase critici, având în vedere că energia este un domeniu strategic şi nu se face ca "robinetul" la energie să fie în mâna unei ţări care nu este aliată/parteneră. Or, China nu este membră NATO iar interesele sale pot deveni lesne antagonice atât intereselor NATO cât şi ale UE, în special în domeniul economic.

De altfel, în 2013, Uniunea Europeană a reuşit să-şi salveze industria fotovoltaică (şi locurile de muncă a 25.000 - 30.000 de europeni) doar impunând taxe Chinei pe panourile sale vândute la preţ de dumping, ceea ce a creat o uriaşă frustrare la Beijing şi a adus UE şi China în pragul unui "război comercial".

Neliniştitor a fost şi faptul că în urma unui proces de selecţie ce a durat doar două săptămâni, compania chineză a primit şi acces la camera de date a reactoarelor, în condiţiile în care China - ţara non NATO - este renumită pentru obiceiul ei - confirmat acum şi de americani - de a "plagia" datele partenerilor.

Merită reamintit că guvernul Ponta a sprijinit în mod direct şi participarea companiei chineze Huawei la structuri critice de securitate ale României, în condiţiile în care este de notorietate internaţională că Huawei, companie strâns legată de Armata "de Eliberare" a Chinei, a fost acuzată în repetate rânduri că asistă regimul comunist chinez în operaţiunile de spionaj cibernetic, mascat prin intermediul sistemelor de supraveghere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor