Zeci de foşti angajaţi de pe vremea lui Obama şi Hillary ocupă poziţii importante în gigantul Facebook

Fostul preşedinte american Barack Obama.
Fostul preşedinte american Barack Obama. (Alex Wong/Getty Images)

În timpul recentei campanii de justificări şi scuze faţă de practicile bizare ale Facebook cu privire la protejarea datelor personale ale utilizatorilor săi, co-fondatorul şi directorul general al gigantului american, Mark Zuckerberg, nu a menţionat, totuşi, recentele dezvăluiri privind deficienţele din timpul campaniei fostului preşedinte Barack Obama din 2012 referitoare la insuficientele măsuri de protecţie ale platformei în scopul de a recolta un număr mare de date de la utilizatori care nu şi-au dat consimţământul în acest sens, arată unele rapoarte media.

Numărul foştilor angajaţi din administraţia Obama aflaţi acum pe statul de plată al Facebook, conform LinkedIn, ar putea explica motivul.

Versiunea oficială a mass mediei establishmentului privind scandalul protejării datelor utilizatorilor Facebook s-a lovit de un obstacol luna trecută. Ei au sperat că subiectul se va limita la cazul Cambridge Analytica, o firmă specializată în analizarea datelor pe care establishmentul a legat-o de campaniile prezidenţiale ale lui Cruz şi Trump, şi la presupusa utilizare eronată a datelor. Însă, o veste şi mai mare a ieşit apoi la iveală, avându-l în centru pe favoritul de mulţi ani al mass mediei: Barack Obama.

Carol Davidsen, fost director de analiză a datelor în tabăra Obama, a recunoscut că fostul preşedinte a colectat în 2012 un număr mult mai mare de date de la utilizatori fără consimţământul acestora, când politicile Facebook privind protecţia datelor au fost (după cum recunoaşte acum gigantul hi-tech) mult mai vulnerabile decât în 2016.

Zuckerberg a recunoscut că, înainte de înăsprirea politicilor companiei privind protecţia datelor în 2014, Facebook a făcut o eroare critică prin faptul că a permis unor aplicaţii externe să recolteze date nu doar de la utilizatorii care şi-au dat consimţământul, ci şi de la prietenii acestora care nu şi l-au dat. Însă ceea ce nu a menţionat Zuckerberg a fost faptul că printre aplicaţiile care au profitat de acea breşă s-au aflat şi programe dezvoltate de „Obama for America” în timpul campaniei prezidenţiale din 2012. Ulterior, Obama for America, un proiect al Comitetului Naţional Democrat, a fost transformat în Organizing for Action.

Davidsen, care a monitorizat analiza datelor pentru Obama for America în 2012, a declarat că, de fapt, campania lui Obama “a putut să acopere întreaga reţea socială pe teritoriul SUA”. Ea a făcut comentariile publice la începutul anului 2015, însă acestea nu prea au atras atenţia la acea vreme.

După izbucnirea scandalului legat de Cambridge Analytica, Davidsen a făcut o nouă mărturie bombă despre reţeaua de socializare, şi anume, reprezentanţi ai Facebook au vizitat sediul campaniei lui Obama după alegerile din 2012 şi i-au precizat că i se permite să scape basma curată din cauză că “suntem de aceeaşi parte”.

În retrospectivă, acest lucru nu ar trebui să fie surprinzător. Din personalul campaniei lui Obama în 2012 şi echipa sa ulterioară de la Casa Albă au făcut parte câţiva foşti angajaţi ai unor companii de top din Silicon Valley. După ce au lucrat pentru Obama, mulţi dintre aceşti angajaţi s-au întors la Facebook, iar unii dintre ei deţin acum poziţii înalte în această companie, potrivit profilurilor lor de pe LinkedIn.

În total, conform unor rapoarte media, 45 de angajaţi care anterior au lucrat sau au fost voluntari în campaniile prezidenţiale ale lui Hillary Clinton sau Barack Obama, sau au lucrat la Casa Albă în timpul lui Obama, sunt acum angajaţi de Facebook, companii deţinute de Facebook sau angajaţi la Iniţiativa Chan-Zuckerberg. Acest număr nu include angajaţi ai Facebook care nu au conturi de LinkedIn sau care au neglijat să menţioneze activităţile din trecut în profilurile de LinkedIn.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură