Exporturile de cereale ale Ucrainei prin Polonia şi România se confruntă cu blocaje, susţine Kievul
focus
alte articole
Ucraina a stabilit două rute prin Polonia şi România pentru a exporta cereale şi a evita o criză alimentară globală, doar că acestea se confruntă cu unele blocaje care încetinesc lanţul de aprovizionare, a declarat, duminică, un ministrul adjunct de Externe al Ucrainei, relatează Reuters.
Dmitro Senik a afirmat că securitatea alimentară globală este în pericol deoarece invazia Rusiei în Ucraina a oprit exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră, provocând o penurie generalizată şi creşterea preţurilor.
Ucraina este al patrulea cel mai mare exportator de cereale din lume şi spune că există aproximativ 30 de milioane de tone de cereale depozitate pe teritoriul ucrainean, pe care încearcă să le exporte pe cale rutieră, fluvială şi feroviară.
Ucraina se află în discuţii cu statele baltice pentru a adăuga al treilea coridor pentru exporturile de alimente, a mai afirmat Senik.
Totuşi, ministrul nu a oferit detalii cu privire la cantitatea de cereale care a fost deja transportată sau care va fi transportată pe aceste rute.
“Aceste rute nu sunt perfecte, deoarece creează anumite blocaje. Dar între timp facem tot posibilul să dezvoltăm aceste rute”, a susţinut ministrul, pentru Reuters, în marja unui summit asiatic de securitate die la Singapore.
Sistemul feroviar ucrainean funcţionează pe un ecartament diferit de cel al vecinilor europeni, cum ar fi Polonia, astfel încât cerealele trebuie să fie transferate în trenuri diferite la graniţă, unde nu există multe instalaţii de transfer sau de depozitare.
Redirecţionarea cerealelor către România implică transportul pe calea ferată către porturile de pe Dunăre şi încărcarea mărfurilor pe barje pentru a fi transportate spre portul Constanţa, un proces complex şi costisitor.
Moscova, care califică războiul din Ucraina drept o operaţiune militară specială şi neagă că a lovit ţinte civile şi agricole, dă vina pe sancţiunile occidentale împotriva Rusiei şi pe minele maritime amplasate de Ucraina pentru scăderea exporturilor de alimente şi creşterea preţurilor la nivel mondial.
Tema războiului din Ucraina a dominat lucrările reuniunii de la Singapore, aşa-numitul Dialog Shangri-La.
Sâmbătă, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat delegaţilor prin intermediul unei legături video, spunându-le că sprijinul naţiunilor lor este crucial nu doar pentru a respinge invazia rusă, ci şi pentru a păstra ordinea bazată pe reguli.