Liderul PAS îngrijorat de fraudarea alegerilor din R Moldova

Deşi au încercat să găsească un candidat din afara politicului, liderii celor trei partide anti-oligarhice şi-au dat seama că nu vor reuşi în timp să-l promoveze, întrucât au doar o lună la dispoziţie şi aproape deloc acces la presă.
Maia Sandu (Epoch Times România)
Maria Maevschi
10.08.2016

„Ne obligăm să venim cu un singur candidat la momentul alegerilor pentru că doar aşa creştem şansele electoratului pro-european pentru avea un preşedinte care să-i reprezinte”, a declarat preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu în cadrul emisiunii "Cabinetul din umbră" de la Jurnal TV.

În urma unor calcule elementare, liderii Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) şi Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA) au ajuns la concluzia că, deşi sunt două partide diferite şi fiecare are angajamentul său şi susţinătorii săi, şansele pentru fiecare candidat în parte de a trece în turul doi sunt mici. „Am conştientizat că trebuie să mergem cu un candidat comun”, a precizat preşedintele PAS.

Deşi s-a declarat şi anterior, Maia Sandu a ţinut să reitereze că această campanie electorală deja este fraudată, întrucât a fost limitată la o singură lună care nu este suficientă. Aceasta a precizat şi faptul că presa, în proporţie de 80% ar fi concentrată în mâinile unei singure persoane, fapt ce înseamnă acces inechitabil pentru candidaţi.

O altă încălcare gravă a guvernării moldoveneşti este folosirea Comisiei Electorale Centrale (CEC) în scopul creării unui număr mai mare de alegători, când ei, de fapt, nu există. „Notabil este faptul că, pe listele CEC avem 3,2 mln alegători la 2,5 mln locuitori rămaşi în ţară. Acesta este un lucru foarte grav”, a reiterat analistul Victor Ciobanu.

„Noi credem că această guvernare este capabilă să fure votul şi în ziua alegerilor, şi respectiv de aici şansele se micşorează. Dacă facem calcule ne dăm seama că şansele unui candidat anti-oligarhic cresc atunci când mergem cu un candidat comun. Această discuţie a început ceva timp în urmă, a fost încurajată şi susţinută la un anumit moment de anumite organizaţi internaţionale, de unele organizaţii non-guvernamentale din Germania”, a menţionat liderul PAS.

Fiind înrebaţi de către unul din invitaţi, de ce nu s-a făcut public numele candidatului, liderul PPDA, Andrei Năstase a răspuns retoric: „N-a făcut-o guvernarea, de ce am face-o noi?”. În contextul în care se cunoaşte deja că Plahotniuc va miza pe mai mulţi candidaţi, liderii celor trei fracţiuni politice au decis să nu facă public numele candidatului care va fi propus pentru a micşora şansele lui Plahotniuc.

Cei doi lideri ai PPDA şi PAS au mărturisit că nu se sperie de cei pe care se bazează Plahotniuc în cursa electorală. „Cel mai mult ne sperie altceva, aceşti oameni nu mai respectă legea, Constituţia. Nu o să ne mirăm dacă într-o zi o să aflăm că n-o să mai avem alegeri prezidenţiale. Cumva ne-am obişnuit cu surprize de asemenea dimensiune. Trebuie să ne asigurăm că nu se fură voturile în ziua alegerilor. Noi credem că acesta ar fi cel mai mare pericol”, a adăugat Sandu.

Fiind întrebaţi de ce nu au căutat pe cineva din afara celor trei partide, Maia Sandu a afirmat că „PAS şi PPDA şi-au exprimat disonibilitatea de a căuta şi a identifica un candidat care nu face parte din aceste partide. După mai multe discuţii cu experţi în domeniu, s-a ajuns la concluzia că dată fiind durata limitată a campanie, nu se va reuşi colectarea celor 15 mii de semnături până la 1 octombrie, iar pentru o persoană care nu a fost mediatizată, care nu este suficient de cunoscută, dar începe campania la 1 octombrie respectând legea, este foarte puţin timp să poată să ajungă la toţi alegătorii, reiterez, în situaţia în care presa este controlată în marea ei majoritate”.

Până la acest moment, dintre partidele parlamentare, PLDM este unicul care a decis să se alăture celor două fracţiuni politice extraparlamentare. În opinia liderului PLDM, Viorel Cibotaru, în condiţiile unui stat capturat, a unui regres enorm faţă de parcursul european, a creării unei guvernări autoritare, procesul de alegere a şefului statului trebuie „să fie inclusivist, să includă absolut pe toţi, inclusiv masa de alegători care vor vota pentru candidatul pe care noi îl vom propune”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor