Maia Sandu: Alianţa dintre PAS, Platforma DA şi PLDM se referă strict la susţinerea unui candidat la preşedinţie
alte articole
Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr şi Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) au decis să înainteze pentru alegerile prezidenţiale din toamnă un candidat comun al dreptei anti-oligarhice. Acesta va fi ales dintre Maia Sandu şi Andrei Năstase. Decizia finală va fi luată mai aproape de începerea campaniei electorale, adică spre finele lunii septembrie, a declarat Maia Sandu. Ea exclude posibilitatea ca înţelegerea la care au ajuns cele trei partide să fi abandonată şi că negocierile ar putea eşua.
„Noi ne respectăm angajamentul şi dacă sondajele, măsurătorile pe care le vom folosi vor arăta că candidatul PAS are cele mai mari şanse, atunci o să mergem în campanie. Dacă aceste măsurători vor arăta că candidatul PAS nu are cele mai mari şanse atunci ne vom retrage şi ne vom pregăti de alegerile parlamentare. Obiectivul principal este să nu admitem ca preşedinţia să fie câştigată de persoane din actuala guvernare. Mă refer atât la candidaţii oficiali ai partidelor de la putere, dar şi la candidatul PSRM care discută, din câte cunoaştem, cu guvernarea. Acesta este obiectivul”, a explicat liderul PAS pentru Radio Europa Liberă.
Întrebată de modul în care va fi decis candidatul unic, fostul ministru al Educaţiei a precizat că ”susţinătorii PAS şi susţinătorii Partidului Platforma DA vor spune prin sondaje pe cine sprijină mai mult, cine este candidatul care se bucură de cea mai mare încredere. Vor fi sondaje făcute de companii de încredere, care sunt credibile pentru toate trei forţe politice”. Maia Sandu consideră că până la 1 octombrie există suficient timp pentru identificarea candidatului unic. Până atunci procesul de colectare a semnăturilor va începe la 1 septembrie, iar fiecare candidat va colecta separat semnături.
Referitor la colaborarea liderului partidului Platforma DA, Andrei Năstase cu liderul PSRM, Igor Dodon şi Renato Usatîi în privinţa protestelor anti-guvernare, Maia Sandu a precizat că„decizia cu cine şi când organizează proteste îi priveşte pe cei de la partidul Platforma DA. Noi o să examinăm şi o să luăm decizii, dacă o să participăm la anumite proteste sau, nu cu forţele pro-europene, de exemplu, dacă se ajunge la aprobarea legii care va pune pe umerii cetăţenilor povoara rambursării miliardului furat. Angajamentul ţine strict de participare în campanie electorală şi noi aşteptăm de la partenerii acestei declaraţii să-şi respecte angajamentul, doar atât. Nu am făcut alte înţelegeri, inclusiv de coordonare a anumitor activităţi”.
Pe de altă parte, ea a acuzat din nou actuala putere că ”nu au făcut absolut nimic ca să descopere unde au mers banii din furtul miliardului, cine sunt beneficiarii şi, mai mult, să-i recupereze. Este o dovadă că instituţiile statului, autorităţile nu îşi doresc să clarifice situaţia şi să recupereze banii”.
Maia Sandu a anunţat că va cere ”BNM să vină cu date concrete, nu doar cu sumele pe care le-a primit fiecare bancă în parte, dar ce s-a întâmplat mai departe cu aceste sume. Câte din ele au mers pentru a acoperi depozitele oamenilor, pentru că au fost şi depozite care trebuiau acoperite, şi câte din ele au mers, de exemplu, la alte bănci comerciale din Republica Moldova despre care am citit mai târziu în raportul Kroll, sau câte din ele au mers la alte companii care nu trebuiau să obţină aceste resurse... O să insist până o să obţin de la BNM un răspuns cuprinzător care să elucideze lucrurile”.