Noul preşedinte al CE, Donald Tusk, cere Rusiei să se retragă din Ucraina
alte articole
Fostul premier polonez Donald Tusk a fost ales preşedinte ale Consiliului European (CE), promiţând o conducere puternică în sectorul politicii externe într-un moment în care relaţiile blocului european cu Rusia s-au tensionat.
Tusk, 57 de ani, care a condus Polonia pentru o perioadă de şapte ani de creştere economică şi extindere a influenţei UE, l-a urmat luni la şefia CE pe Herman Van Rompuy, 67 ani, care a forjat compromisuri cruciale pentru a salva zona euro.
“Avem şi inamici, nu doar sceptici. Politica s-a întors în Europa. Istoria s-a întors. În astfel de vremuri avem nevoie de conducere şi unitate politică”, a declarat Donald Tusk, referindu-se la tensiunile severe cu Rusia în privinţa conflictului din Ucraina.
“Europa trebuie să îşi asigure graniţele şi să îi susţină pe cei aflaţi în vecinătate şi care ne împărtăşesc valorile”, a spus el la o ceremonie scurtă de investire.
Tusk a declarat că anul viitor va fi crucial pentru relaţiile dintre Europa şi SUA, principalele două blocuri comerciale ale lumii care beneficiază de un acord de schimb liber căruia i se opun elemente de ambele părţi ale Atlanticului.
El a adăugat că a discutat despre acordul comercial şi criza ucraineană prin telefon cu preşedintele american Barack Obama.
“Am fost de acord să intensificăm eforturile pentru a ajunge la un acord”, a spus Tusk într-o declaraţie, referindu-se la pactul comercial.
În privinţa Ucrainei, Tusk a declarat: “Am căzut de acord că este foarte important că Rusia să se retragă din estul Ucrainei, să nu mai trimită soldaţi şi echipamente, să permită un control efectiv al graniţei şi să permită OSCE să îşi desfăşoare misiunea”.
Tusk înfruntă prima sa provocare în 18-19 decembrie când cei 28 de lideri UE vor căuta să ajungă la un acord asupra unui fond de investiţii european desemnat să genereze locuri de muncă şi o creştere economică prin atragerea de capital privat în transport, energie şi proiecte de reţele digitale şi care vor dori, de asemenea, să dezbată reformele economice şi disciplina bugetului naţional.
Oficialii UE se aşteaptă ca Tusk să fie mai categoric în politica externă, în special faţă de Rusia, decât a fost Van Rompuy, al cărui principal punct de atenţie a fost rezolvarea crizei financiare. Principalul său consilier pe probleme externe va fi diplomatul estonian născut în SUA Riina Kionka, care a lucrat în anii 1980 la Radio Europa Liberă, un post ce transmitea ştiri şi opinii în Europa de Est pe atunci comunistă.
Totuşi, puterile preşedintelui CE sunt delimitate de Tratatul de la Lisabona, pe baza căruia postul este definit prin prezidarea şi pregătirea summiturilor UE şi reprezentarea blocului la întâlniri de nivel de stat cu ţările din afara UE.