Eurasia în plină splendoare: Merkel în Rusia - cereri în vânt. Putin răspunde cu promisiuni vagi

Cancelarul german Angela Merkel
Cancelarul german Angela Merkel (Odd Andersen/AFP/Getty Images)

Cancelarul german Angela Merkel a folosit, vineri, ultima sa vizită oficială în Rusia pentru a-i cere preşedintelui Vladimir Putin eliberarea lui Alexei Navalnîi, celebrul opozant al Kremlinului. Vladimir Putin a refuzat, conform Reuters, motivând că închisoarea nu are legătură cu politica.

Discuţiile, survenite în perioada premergătoare depunerii demisiei de către Merkel după alegerile de luna viitoare, au coincis cu prima aniversare a încercării de asasinare a lui Navalnîi, un incident care a tensionat legăturile dintre Rusia şi Germania.

Navalnîi a fost transportat de urgenţă cu un charter în Germania, anul trecut, după ce a fost otrăvit cu ceea ce Occidentul a concluzionat că este un agent neurotoxic de nivel militar.

Moscova respinge acuzaţiile de implicare în asasinat şi susţine că Occidentul desfăşoară o campanie de intimidare şi calomniere.

Navalnîi a petrecut şase luni în Germania la recuperare, fiind arestat la aeroport, în momentul întoarcerii sale în Rusia.

"Am ... am vorbit despre situaţia deprimantă a lui Alexei Navalnîi", a declarat liderul german reporterilor după discuţii. "Am solicitat încă o dată preşedintelui să-l elibereze pe Navalnîi şi am precizat că vom rămâne la poziţia noastră în acest caz", a spus ea.

Putin a respins observaţiile Angelei Merkel, şi a răspuns fără să îl numească pe Navalnîi direct - aşa cum face de obicei.

"În ceea ce priveşte subiectul în cauză, el nu a fost condamnat pentru activităţile sale politice, ci pentru o infracţiune împotriva partenerilor străini", a susţinut Putin, referindu-se la cazul delapidării - o condamnare din 2014, considerată politică de numeroşi analişti. Navalnîi a fost condamnat cu suspendare în 2014, însă a fost găsit vinovat de nerespectarea controlului judiciar la întoarcerea în Rusia, astfel că acum execută acea pedeapsă, fiind închis într-un penitenciar de securitate ridicată de lângă Moscova.

"În ceea ce priveşte activităţile politice, nimeni nu ar trebui să se ascundă în spatele lor pentru a realiza proiecte de afaceri, în timp ce încalcă legea", a mai declarat Vladimir Putin.

Vineri, Marea Britanie şi Statele Unite au impus sancţiuni unor persoane despre care au afirmat că sunt agenţi de informaţii ruşi responsabili de otrăvirea lui Navalnîi. Nici Kremlinul şi nici unul dintre cei numiţi nu au oferit vreun comentariu imediat.

Într-o scrisoare pentru a marca aniversarea otrăvirii lui Navalnîi, care a fost publicată vineri în trei ziare europene, opozantul a cerut Occidentului să facă mai multe pentru a combate corupţia în ţări precum Rusia.

În Marea Britanie, guvernul a publicat detalii despre sancţiunile împotriva a şapte persoane despre care a spus că erau agenţi de informaţii ruşi suspectaţi de implicare în otrăvirea sa.

Relaţiile dintre Merkel şi Putin, doi dintre cei mai longevivi lideri ai Europei, s-au înrăutăţit în 2014, când Rusia a invadat şi apoi a anexat Crimeea, încălcând una dintre regulile de la temelia păcii de după cel de-al doilea Război Mondial şi atrăgând o largă condamnare şi sancţiuni din partea Occidentului.

La o conferinţă de presă susţinută în urma discuţiilor care au durat aproape trei ore, cei doi lideri au declarat că au discutat despre Afganistan, Libia şi proiectul Nord Stream 2.

Putin a declarat reporterilor că mai sunt doar 15 kilometri de conductă de finalizat. Proiectul a fost sprijinit puternic de Merkel, în ciuda opoziţiei administraţiei Trump care l-a denunţat ca fiind o modalitate de a spori influenţa Rusiei în Europa. Joe Biden, însă, a dat undă verde proiectului după o vizită a Angelei Merkel la Washington, în luna iulie.

Merkel a afirmat că l-a îndemnat pe Putin să prelungească acordul de tranzit cu gaze al Moscovei cu Ucraina, care expiră în 2024.

Putin a declarat reporterilor că Rusia intenţionează să îşi respecte pe deplin obligaţiile privind tranzitul de gaze prin Ucraina şi că Moscova este pregătită să prelungească acordul de tranzit după 2024, dar că are nevoie de mai multe detalii.

Dar Putin a menţionat că are impresia că conducerea din Ucraina a decis împotriva unei soluţionări paşnice a conflictului din estul Ucrainei şi că autorităţile de la Kiev ar fi pregătite să adopte o legislaţie despre care a spus că ar echivala cu ieşirea unilaterală dintr-un acord de pace.

În ceea ce priveşte Afganistanul, Putin a spus că nu este în interesul Rusiei să se analizeze rezultatele campaniei militare americane acolo şi că este important să stabilească relaţii bune şi de vecinătate cu Afganistanul.

Merkel urmează să renunţe la funcţia de cancelar după alegerile din 26 septembrie, care vor pune capăt celor 16 ani de conducere - în timp ce Putin, care a fost la putere de mai bine de 20 de ani, este bănuit că va candida din nou în alegerile din 2024 - deşi până în prezent nu a afirmat că o va face.

Merkel, în vârstă de 67 de ani, a crescut în fosta Germanie de Est, controlată de Moscova, şi vorbeşte ruseşte, în timp ce Putin, în vârstă de 68 de ani, a lucrat ca agent KGB la Dresda în timpul Războiului Rece şi vorbeşte germană.