Ambasada rusă din Kabul susţine că preşedintele afgan a fugit cu patru vehicule şi un elicopter încărcate cu bani

Fostul preşedinte afgan Ashraf Ghani, 19 noiembrie 2020
Fostul preşedinte afgan Ashraf Ghani, 19 noiembrie 2020 (WAKIL KOHSAR / AFP / Getty Images)

Fostul preşedinte al Afganistanului Ashraf Ghani ar fi fugit din ţară cu patru vehicule şi un elicopter „pline de bani” în timp ce insurgenţii talibani au preluat controlul asupra capitalei, potrivit personalului ambasadei ruse la Kabul.

Preşedintele Ashraf Ghani, despre care nu ştie unde se află în prezent, a confirmat într-o declaraţie din 15 august că a fugit din ţară, explicând că părăsirea „ţării dragi” căreia i-a dedicat viaţa în ultimii 20 de ani a fost o „alegere grea”, dar forţele talibane l-au lăsat cu puţine opţiuni.

„Am dat peste o alegere grea: să stau în faţă cu talibanii înarmaţi care doreau să intre în palat sau să părăsesc ţara mea dragă pentru protejarea căreia mi-am dedicat viaţa”, a afirmat Ghani, adăugând că vrea să evite şi vărsarea de sânge.

Ambasada Rusiei a pretins, după cum a citat agenţia de ştiri de stat RIA Novosti, că Ashraf Ghani a părăsit palatul cu patru maşini şi un elicopter „pline de bani” .

„În ceea ce priveşte prăbuşirea regimului, acesta este caracterizat cel mai elocvent prin felul în care Ghani a fugit din Afganistan”, a spus Nikita Ishchenko, un purtător de cuvânt al ambasadei, citat de agenţia de stat rusă.

„Patru maşini erau pline de bani, au încercat să încarce o altă parte din bani într-un elicopter, dar nu au încăput toţi. O parte din bani au rămas pe jos”, a susţinut el.

Purtătorul de cuvânt Nikita Ishchenko a confirmat afirmaţiile pentru Reuters, citând „martori” ca sursă a informaţiilor sale. Reuters a raportat că nu a putut confirma în mod independent aceste acuzaţii.

Luni, un reprezentant special al preşedintelui rus Vladimir Putin a declarat că ambasadorul său în Afganistan se va întâlni marţi cu liderii talibani şi va evalua dacă va recunoaşte grupul terorist, menţionând că Rusia nu se va grăbi cu decizia.

„Vom examina cu atenţie cât de responsabili guvernează ţara în viitorul apropiat. Şi pe baza rezultatelor, conducerea rusă va trage concluziile necesare”, a declarat, pentru postul de radio Ekho Moskvy, Zamir Kabulov, trimisul prezidenţial rus în Afganistan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe