Se apropie alegerile: Rusia declară o agenţie independentă de monitorizare a alegerilor "agent străin"

Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin (Iuri Kadobnov/Getty Images)

Rusia a desemnat, miercuri, un monitor independent al alegerilor drept "agent străin", cu o lună înaintea alegerilor parlamentare în care analiştii se aşteaptă ca nepopularul partid Rusia Unită, al preşedintelui Vladimir Putin, să înregistreze o scădere a ponderii cu care controlează Duma de Stat.

Creată în 2000, organizaţia Golos a denunţat în mod special fraudarea alegerilor la alegerile parlamentare din 2011 şi la votul prezidenţial din 2012, care l-a readus pe Vladimir Putin la Kremlin, după o rocadă cu premierul său tradiţional Dimitri Medvedev.

Ministerul rus al Justiţiei a inclus organizaţia locală Golos pe noua sa listă de „agenţi străini”, conform Moscow Times.

Este posibil ca decizia să împiedice activitatea organizaţiei în timpul votului din 19 septembrie.

Organizaţiile conformi unei controversate legi din 2012.

Co-directorul organizaţiei Golos, Grigorii Melkoniants, a declarat pentru agenţia de ştiri Interfax, că măsura este „un atac la adresa celei mai mari comunităţi de monitori independenţi ai alegerilor”. El a promis că Golos îşi va continua activitatea.

Golos pregăteşte observatori electorali şi, de asemenea, oferă o linie telefonică unde alegătorii pot raporta încălcările procedurilor electorale. Golos mai realizează atât observaţii pe termen scurt, cât şi pe termen lung ale alegerilor din Rusia.

„Scopul nostru este alegeri libere şi corecte în Rusia”, se menţionează pe site-ul său.

Deşi organizaţia a mai fost denumită "agent străin" înainte, în 2013, a fost apoi dizolvată la scurt timp printr-un ordin judecătoresc, dar a continuat să funcţioneze fără o structură formală.

Miercuri a fost adăugată pe lista organizaţiilor neînregistrate la autorităţi care sunt finanţate din străinătate.

În timpul unui referendum constituţional anul trecut, prin care Vladimir Putin a urmărit să-şi asigure mandate suplimentare în funcţia de preşedinte, Golos a declarat că a primit sute de plângeri pentru încălcări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe