Alexei Navalnîi, pus sub acuzare din nou: atingere adusă identităţii şi drepturilor cetăţenilor

Pictură murală cu Alexei Navalnîi îngropat sub un strat de vopsea în St. Petersburg (Getty Images)
A.P.
12.08.2021

Autorităţile ruse au anunţat, miercuri, o nouă acuzaţie penală împotriva opozantului Alexei Navalnîi, reprezentând cel mai recent episod al represiunii asupra opoziţiei înaintea alegerilor parlamentare din septembrie.

Noul dosar ar putea adăuga până la trei ani la condamnarea sa. Navalnîi, cel mai înverşunat critic intern al preşedintelui Vladimir Putin, execută o pedeapsă de 2 ani şi jumătate pentru încălcarea controlului judiciar într-un dosar de fraudă din 2014, considerat o condamnare politică.

A fost arestat imediat după ce a revenit din Germania, unde s-a recuperat în urma unei tentative de asasinat cu un agent neurotoxic, pe care medicii germani şi elveţieni îl pun pe seama substanţei noviciok, produsă de armară rusă.

Citiți și Poetul rus Dmitri Bikov a fost urmărit de "echipa de otrăvire" a FSB înainte să intre într-o comă ciudată în 2019 - anchetă Bellingcat

Comitetul de Investigaţii - agenţia rusă care cercetează infracţiuni grave - a comunicat într-o declaraţie că Navalnîi a fost acuzat de crearea unei organizaţii care „încalcă personalitatea şi drepturile cetăţenilor”, o infracţiune pedepsită cu până la trei ani de închisoare.

Un nou termen de închisoare de o asemenea mărime l-ar putea ţine pe Navalnîi în închisoare până după următoarele alegeri prezidenţiale din 2024, când mandatul actual de şase ani al preşedintelui Vladimir Putin la Kremlin urmează să se încheie.

Comitetul de Investigaţii a declarat că Fundaţia Anticorupţie a lui Navalnîi a incitat ruşii să încalce legea şi să participe la proteste neautorizate care cereau eliberarea lui în ianuarie.

Citiți și De ziua lui Navalnîi, Putin semnează legea care blochează candidatura susţinătorilor dizidentului în alegerile din septembrie

Navalnîi şi aliaţii săi s-au confruntat cu presiuni de ani de zile, însă ONG-urile care îl susţineau au fost scoase în afara legii în iunie, după ce o instanţă a etichetat în mod oficial fundaţia sa anticorupţie şi grupurile de campanie regionale drept extremiste.

Mai mulţi dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai săi au părăsit Rusia de teama urmăririi penale, iar echipa sa a desfiinţat grupurile regionale pentru a-i proteja pe activişti.

Aliaţii care postează pe reţelele de socializare sub numele Team Navalnîi au descris acuzaţia drept „ultima acuzaţie fără sens”. „Nimeni nu încalcă personalitatea şi drepturile cetăţenilor, precum Putin însuşi şi toţi oamenii lui, inclusiv Comitetul de anchetă”, au scris aceştia pe Telegram Messenger.

Citiți și Rusia importă modelul bielorus: Fost director al organizaţiei Open Russia, dat jos din avion şi arestat pe aeroport în Sankt Petersburg

Punerea sub acuzaţie de către Comitetul de Investigaţii survine la o zi după ce agenţia rusă a anunţat, marţi, o nouă anchetă penală asupra a doi aliaţi apropiaţi ai Navalnîi, care s-au stabilit în străinătate, acuzându-i de strângere de fonduri pentru reţeaua sa politică.

Duminică, presa rusă a raportat că Lyubov Sobol, o avocată apropiată de Navalnîi, a părăsit Rusia cu destinaţia Turcia.

Citiți și Rusia condamnă un fost primar la închisoare pentru că a cerut pe Twitter proteste în sprijinul lui Navalnîi

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor