Escaladări. O rachetă Houthi lansată din Yemen a lovit centrul Israelului

Luptători ai grupării rebelilor Houthi participă la un exerciţiu militar pe 12 martie 2024, în Sana'a, Yemen. (Getty Images)
Redacţia
15.09.2024

Organizaţia Houthi, aliniată Iranului, care controlează nordul Yemenului, a lansat duminică o rachetă sol-sol care a atins pentru prima dată centrul Israelului, lovind o zonă nepopulată şi fără a provoca răniţi, transmite Reuters.

Sirenele de raid aerian au sunat în Tel Aviv şi în centrul Israelului cu câteva momente înainte ca racheta să aterizeze în jurul orei locale 6:35 a.m., rezidenţii fugind să se adăpostească. Au fost auzite bubuituri puternice, despre care armata a spus că proveneau de la interceptoarele de rachete.

„În urma sirenelor care au sunat cu puţin timp în urmă în centrul Israelului, a fost identificată o rachetă sol-sol care a traversat în centrul Israelului dinspre est şi a căzut într-o zonă deschisă. Nu au fost raportate cazuri de persoane rănite”, a declarat armata.

Duminică, şeful adjunct al biroului media al houthi, Nasruddin Amer, a declarat într-o postare pe X că o rachetă yemenită a ajuns în Israel după ce „20 de rachete nu au reuşit să o intercepteze”, descriind-o drept „începutul”.

Într-o declaraţie pe Telegram, grupul a afirmat că purtătorul său de cuvânt militar va oferi în curând detalii despre o „operaţiune calitativă care a vizat adâncimea entităţii sioniste”.

Sursa citată menţionează că a văzut fum ieşind dintr-un câmp deschis din centrul Israelului, deşi nu a fost imediat posibil să se stabilească dacă incendiul a fost provocat de rachetă sau de resturile interceptorului.

Atacul de duminică pare să fie prima dată când rebelii Houthi pătrund cu o rachetă în spaţiul aerian israelian. Aceştia au tras de mai multe ori asupra Israelului de la izbucnirea războiului din Gaza, în octombrie anul trecut, în ceea ce ei descriu drept solidaritate cu palestinienii. Majoritatea acestor rachete au fost doborâte, deşi una a lovit o zonă deschisă din apropierea portului israelian Eilat de la Marea Roşie în martie.

În iulie, o dronă Houthi a ajuns la Tel Aviv, omorând un om şi rănind alţi patru. Acest atac, primul din străinătate care a vizat Tel Aviv cu o dronă, a determinat Israelul să efectueze un atac aerian major asupra ţintelor militare houthi din apropierea portului Hodeidah din Yemen, omorând şase persoane şi rănind alte 80.

De asemenea, armata israeliană a declarat că, duminică, au fost trase 40 de proiectile spre Israel din Liban, care au fost interceptate sau au aterizat în zone deschise.

„Nu au fost raportate cazuri de persoane rănite”, a declarat armata.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor