Vulcanul Kilauea din Hawaii împrăştie fire din "părul lui Pele". Ce sunt şi de ce sunt atât de dăunătoare

Părul lui Pele (MICHAEL SZOENYI/SCIENCE PHOTO LIBRARY)
Mioara Stoica
23.06.2018

Mai întâi "pietre preţioase" şi acum "fire de păr de aur". Puternicul vulcan Kilauea, situat pe principala insulă din Hawaii, a erupt cu mai mult de o lună în urmă, dar continuă să-şi arate puterea în faţa locuitorilor.

Cu câteva săptămâni în urmă, localnicii au raportat că "plajele par vopsite în verde" şi sunt acoperite cu "pietre preţioase", care s-au dovedit a fi fragmente de olivină, un mineral foarte comun în zonele vulcanice. O altă "ofertă" spectaculoasă adusă de vulcanul Kilauea sunt obiecte asemănătoare părului, care pot fi văzute în jurul vulcanului.

Fire de sticlă bazaltică (DENNIS KUNKEL MICROSCOPY/SCIENCE PHOTO LIBRARY)
Fire de sticlă bazaltică (DENNIS KUNKEL MICROSCOPY/SCIENCE PHOTO LIBRARY)

Aceste "fire de păr" sunt cunoscute sub numele de "părul lui Pele" (Pele's hair) şi fac referire la zeiţa focului şi a vulcanilor din mitologia hawaiană. Practic, sunt fire de sticlă bazaltică formată în fântânile de lavă.

Firele de sticlă bazaltică sunt produse atunci când bulele de gaz din interiorul lavei explodează pe suprafaţa sa, răspândind materialul în fire. Unele dintre aceste fire sunt foarte subţiri motiv pentru care pot fi împrăştiate cu uşurinţă de vânt pe toată insula.

Dacă firele de sticlă se rup şi vin în contact cu apa potabilă, acestea pot fi foarte dăunătoare oamenilor şi animalelor care o consumă accidental.

"Imaginaţi-vă că inhalaţi mici fragmente de sticlă. Acesta este părul lui Pele", a spus Don Swanson, geolog al Hawaiian Volcano Observatory (HVO) din Hawaii pentru BBC

Părul lui Pele poate inflama şi irita orice vine în contact cu el", a adăugat Swanson.

De asemenea, nu se recomandă atingerea firelor fără mănuşi, deoarece acestea sunt subţiri şi fragile, iar fragmentele mici pot pătrunde în piele.

Lacrimile lui Pele

Părul lui Pele nu apare numai în Hawaii ci poate fi găsit şi în apropierea altor vulcani, cum ar fi Etna în Italia şi El Masaya în Nicaragua.

Lacrimile lui Pele pot fi întâlnite lângă părul lui Pele şi sunt particule de sticlă bazaltică sub formă de picături care se formează atunci când materialul ejectat de o sursă de lavă se solidifică în aer. "Lacrimile" se pot ataşa la capătul firului de păr al lui Pele.

Vulcanul Kilauea a erupt pe 3 mai a.c. şi a lansat aproximativ 250 milioane de metri cubi de lavă, cantitate suficientă pentru a umple 100.000 de piscine olimpice, potrivit presei americane.

Wendy Stovall, un vulcanolog de la United States Geological Survey (USGS) din Statele Unite ale Americii a declarat: „Nu am văzut aşa ceva în istoria recentă” .

Erupţia actuală, care le-a depăşit pe cele din 1955 şi 1960, a distrus aproape 600 de case şi a forţat evacuarea a peste 2.000 de persoane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor