Stromboli se trezeşte, explozii puternice ale vulcanului: „Unda de şoc a deschis uşile şi ferestrele”

Vulcanul Stromboli
Vulcanul Stromboli (L’Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia, Osservatorio Etneo)

O serie de explozii puternice ale vulcanului Stromboli a zguduit luni seară, 10 noiembrie insula cu acelaşi nume din Insulele Eoliene, Italia, speriind locuitorii. În unele case s-au deschis, de asemenea, uşi şi ferestre. Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie - Observatorul Etna, a anunţat că „reţelele de monitorizare au înregistrat o modificare bruscă a parametrilor”. „Explozia a generat o undă de presiune consistentă. De aceea a fost avertizată foarte clar”, potrivit experţilor. Vulcanul din Insulele Eoliene începe din nou să înfricoşeze, informează presa italiană.

Observatorul Etna al Institutului Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV), cu sediul în Catania (Italia) care monitorizează atât Muntele Etna, cât şi zona vulcanică a Insulelor Eoliene, informează că „a avut loc o explozie majoră care a afectat zona de centru-meridională de la terasa craterului. Evenimentul a durat aproximativ 6 minute şi a produs o coloană eruptivă verticală care a depăşit înălţimea Pizzo Sopra La Fossa. Dispersia lavei incandescente s-a produs în principal de-a lungul Sciara del Fuoco, provocând un flux piroclastic; o parte minoră a căzut în schimb pe Pizzo Sopra La Fossa”.

Nu există daune materiale şi umane, iar pe de altă parte, explozia de aseară este o „expresie” tipică a vulcanului Stromboli, a cărui activitate caracteristică se numeşte, pentru toţi vulcanii din lume care se comportă în acest fel, chiar „activitate stromboliană”.

„Fenomenul - a anunţat INGV din Catania - s-a încheiat la ora locală 21:10 cu cel puţin trei explozii de intensitate mai mică comparativ cu cea majoră", în timp ce, "din punct de vedere seismic, fenomenul, clar vizibil de toate staţiile seismice din Stromboli, a fost caracterizat printr-o succesiune de evenimente explozive care au început la ora locală 21.03” . "În ceea ce priveşte amploarea vibraţiilor vulcanice - subliniază INGV din Catania - nu există modificări semnificative". Aceasta înseamnă că nu există nicio revărsare de magmă în canalele craterului care ar putea preluda o activitate efuzivă cu fluxuri pe părţile laterale ale vulcanului. Pe parcursul nopţii, toţi parametrii au revenit la normal.

Mai multe informaţii despre sistemul de telecamere termice din Stromboli: Occhi sul vulcano. Il sistema di telecamere termiche a Stromboli