Elena Lasconi a devenit noul preşedinte al USR: A câştigat cu o majoritate zdrobitoare la vot

Elena Lasconi
Andrei Pricopie
26.06.2024
Se încarcă player-ul...

Elena Lasconi a fost aleasă, cu o majoritate zdrobitoare, preşedinte al USR. Ea a întrunit 68,94% din voturi. În urma acestui scor, nu va mai fi nevoie de un al doilea tur de scrutin.

Din cei 25.607 membri USR cu drept de vot, au votat 11.333 de persoane. Elena Lasconi a obţinut 7.701 voturi (68,14%), Cristian Seidler a obţinut 1.873 de voturi (16,57%), Radu Hossu a fost votat de 1.471 de membri USR (12,54%), iar Gabriel Filip a obţinut 310 voturi (2,74%). Au fost 32 de voturi nule (0,28%).

"De astăzi începe reconstrucţia USR-ului şi de azi vom lucra mai uniţi şi mai determinaţi ca niciodată, pentru că în joc e pierderea democraţiei din România.

Şi poate nu întâmplător am câştigat aceste alegeri astăzi, de Ziua Drapelului. Sunt mândră că sunt româncă iar eu sărbătoresc prin fapte drapelul României în fiecare zi. Şi m-aş bucura ca în această seară să îl fluturăm cu toţii în Piaţa Universităţii, la Iaşi, la Constanţa, la Satu Mare şi să ne bucurăm împreună de victoria echipei naţionale de fotbal la Campionatul European. (...)

Concentrarea puterii în mâinile unor partide învechite în rele şi mimarea că ar consulta populaţia, românii, din patru în patru ani, le-au adus românilor doar dispreţ, furt din buzunarele celor care muncesc şi sunt de bună credinţă. Asta a dus la slăbirea statului", a declarat Lasconi după câştigarea alegerilor.

Întrebată despre cursa pentru Cotroceni, noua şefă a USR a replicat: "O să îmi depun candidatura, pentru că, după cum bine ştiţi, pe data de 29, sâmbătă, o să avem congres şi în USR funcţionează democraţia şi probabil că o să avem mai muţi candidaţi care vor dori să devină candidatul USR pentru funcţia supremă în stat, iar eu îmi voi depune această candidatură pentru sâmbătă. Trebuie să o fac cel târziu mâine".

Procesul de votare s-a desfăşurat pe parcursul a două zile, iar alegerea noului preşedinte vine după ce, în urma rezultatelor dezastruoase la alegeri, Drulă a făcut un pas în spate.

După alegerea preşedintelui USR, pasul următor va fi alegerea noului Birou Naţional al USR, prin vot al delegaţilor la Congres. Cei 24 de noi membri ai noului Birou Naţional vor fi aleşi în Congresul partidului, convocat de Cătălin Drulă pentru 29 iunie.

Reamintim că Lasconi, care se profilează ca viitorul candidat la Cotroceni din partea USR, a ameninţat că va demisiona de la şefia partidului şi nu va candida la preşedinţia ţării dacă nu va obţine majoritate în Biroul Naţional USR.

"Nu poţi să intri în cea mai importantă competiţie, şi anume candidatura la prezidenţiale, fără să ai instrumentele puterii. Nu poate să fie unul cu munca şi cu responsabilitatea, şi altul cu puterea. Practic, ai putea să fii sabotat", afirma Elena Lasconi într-o emisiune la Prima TV.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor