Florin Georgescu susţine "electorata", criticată dur de Băsescu

Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale, considerat de preşedintele Traian Băsescu ca unul dintre autorii "electoratei" - schema fiscală pentru restructurarea creditelor populaţiei -, încearcă să convingă că această măsură ar urma sa revigoreze creditarea şi să susţină consumul şi creşterea economică, potrivit Mediafax.
Briefing de presă la Guvernul României cu Victor Ponta şi Florin Georgescu (Epoch Times România)
Flori Mladin
18.02.2014

Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale, considerat de preşedintele Traian Băsescu ca unul dintre autorii "electoratei" - schema fiscală pentru restructurarea creditelor populaţiei -, încearcă să convingă că această măsură ar urma sa revigoreze creditarea şi să susţină consumul şi creşterea economică, potrivit Mediafax.

"În opinia mea relansarea creditării se poate face, în prezent, pe segmentul populaţiei prin refinanţare ca instrument de majorare fără consecinţe negative a venitului disponibil. Dacă în perioada de boom economic s-a practicat, uneori, refinanţarea destinată unor cheltuieli, în multe cazuri fără o necesitate stringentă, acum, în perioada de convalescenţă de după criză, se impune practicarea unei 'refinanţări de necesitate'", a afirmat Florin Georgescu, într-o opinie pe această temă comunicată Ziarului Financiar.

Acesta a arătat că ar fi de bun augur refinanţarea debitorilor bun-platnici, în contextul lipsei de încredere a băncilor faţă de noii clienţi persoane fizice sau juridice, precum şi a îndatorării populaţiei, aceasta putând fi o variantă pentru relansarea creditării, majorarea venitului consumatorilor şi dinamizarea creşterii economice.

Georgescu susţine că "Schema Voinea", pentru care la solicitarea Ministerului Finanţelor Publice, Banca Naţională a României a dat unele date şi a efectuat o evaluare primară a impactului macroeconomic şi cu privire la stabilitatea sistemului bancar, se află în faza de proiect la Ministerul Finanţelor. Florin Georgescu consideră că mai este nevoie şi de alte măsuri de refinanţare, susţinând ideea economistului Eugen Dragnea, publicată într-un articol din ediţia online a ZF, potrivit căreia statul ar urma să se implice prin CEC, unde este unic acţionar, în procesul de refinanţare opţională a debitorilor persoane fizice, pe bază de negocieri.

Traian Băsescu a criticat dur săptămâna trecută măsura propusă de Ministerul Finanţelor şi BNR în ce priveşte restructurarea creditelor populaţiei, etichetând-o ca populistă şi discriminatorie.

„Am luat notă de afirmaţia lui Victor Ponta în care a mulţumit guvernatorului Băncii Naţionale că au muncit două luni cu echipa de la BNR pentru această electorată. Nu mi-a venit să cred că BNR este implicată într-un astfel de program, pentru ca el este un fals, este o păcăleală pentru cei care vor beneficia de ea, dar şi pentru ceilalţi români. Nu mi-a venit să cred. Am verificat şi într-adevăr ideea a plecat de la BNR şi nu aş mai vrea să îl văd pe mierosul purtător de cuvânt al BNR explicându-ne cum Banca Naţională nici usturoi n-a mâncat nici gura nu-i miroase”, a precizat Traian Băsescu.

Preşedintele susţine că electorata este un fals care va face ca toţi românii să ajungă să plătească pentru cei care nu îşi mai pot plăti ratele.

„Electorata este un fals fiindcă oamenii vor plăti mai mult deoarece nu sunt luate în calcul şi dobânzile, iar termenul de rambursare se prelungeşte. Practic, toţi românii vor ajunge în final să plătească pentru cei care nu îşi mai pot plăti ratele. Sigur, sunt şi persoane care sunt în imposibilitatea de a-şi plăti ratele, trebuie să-i ajutăm (...), dar nu aşa. De ce să plătească românul simplu pentru cel care şi-a luat credit pentru o vacanţă exotică sau şi-a luat credit ca să-şi cumpere plasmă în fiecare cameră... Nu vorbim aici de credite sociale”, a afirmat preşedintele.

Băsescu a declarat că Florin Georgescu a fost unul dintre autorii "electoratei", şeful statului menţionând că doreşte ca Banca Naţonală să nu ajungă în situaţia de a executa dispoziţiile Guvernului.

"Aceasta este teama mea. Se poate întâmpla o dată, dar nu aş vrea să se întâmple a doua oară şi a treia oară, să dea telefon premierul de la Palatul Victoria, la prim-viceguvernator, să spună: 'Astăzi, băgaţi nişte lei pe piaţă, că am nevoie de inflaţie, că îmi fac bilanţul, şi mâine scoateţi-i. Astăzi, băgaţi nişte euro pe piaţă, că vreau să fie criză de lichiditate în lei'. Nu vreau să ajungem la acest lucru", a declarat preşedintele Băsescu.

Şeful statului a afirmat că BNR trebuie "să părăsească imediat linia de a fi controlată de un guvern corupt", acuzând, totodată, Banca Naţională că s-a angajat în măsurile privind "electorata", susţinute de primul ministru Victor Ponta în negocierile cu FMI.

BNR afirmă că schema fiscală pentru restructurarea creditelor populaţiei, denumită de presă "Electorata", a fost concepută, iniţiată şi dezvoltată de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor