Egiptul îi transmite şefului diplomaţiei americane Marco Rubio că statele arabe resping planul lui Trump pentru Gaza
![](https://image.epochtimes-romania.com/2025/02/2025_02_12_667_1739359377_rsz_crp_top.jpg)
Ministrul egiptean de Externe, Badr Abdelatty, i-a spus luni secretarului de stat american Marco Rubio că statele arabe au respins planul preşedintelui american Donald Trump, condamnat pe scară largă, de a strămuta palestinienii din Gaza şi de a prelua controlul asupra enclavei.
Ministerul egiptean de Externe a declarat că Abdelatty, în cadrul unei întâlniri la Washington, a subliniat importanţa accelerării reconstrucţiei Gaza în timp ce palestinienii rămân acolo.
O declaraţie a Departamentului de Stat al SUA după întâlnire nu a menţionat în mod explicit planul lui Trump, dar a adăugat că Rubio „a reiterat importanţa unei cooperări strânse pentru a avansa planificarea post-conflict pentru guvernarea şi securitatea Gaza şi a subliniat că Hamas nu va mai putea niciodată să guverneze Gaza sau să ameninţe Israelul”.
Abdelatty a declarat că aşteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu noua administraţie americană pentru a obţine „pace şi stabilitate cuprinzătoare şi corecte” în regiune, conform declaraţiei Ministerului egiptean de Externe.
El s-a întâlnit, de asemenea, cu emisarul american pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, într-o întâlnire separată, în cadrul căreia a reluat declaraţii similare, a declarat Ministerul de Externe.
Orice sugestie ca palestinienii să părăsească Gaza, pe care o doresc ca parte a unui stat independent, a fost un subiect respins cu îndârjire de conducerea palestiniană timp de generaţii, iar statele arabe vecine au respins-o de la începutul războiului Israel-Gaza, în octombrie 2023.
Trump a sugerat pentru prima dată pe 25 ianuarie că Egiptul şi Iordania ar trebui să primească palestinieni din Gaza. În zilele următoare, el a propus o preluare a Gaza de către SUA şi o potenţială strămutare permanentă a palestinienilor din enclavă, fără drept de întoarcere.
Comentariile lui Trump au reluat temerile palestinienilor de a fi permanent alungaţi din casele lor şi au fost etichetate de către apărătorii drepturilor şi de Organizaţia Naţiunilor Unite drept o propunere de epurare etnică.
Atacul militar al Israelului asupra Gazei, acum întrerupt de o încetare fragilă a focului, a ucis peste 47.000 de palestinieni în ultimele 16 luni, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, şi a provocat acuzaţii de genocid şi crime de război pe care Israelul le neagă.
Asaltul a strămutat aproape toată populaţia din Gaza şi a provocat o criză umanitară majoră.