Egiptul îi transmite şefului diplomaţiei americane Marco Rubio că statele arabe resping planul lui Trump pentru Gaza

Badr Abdelatty (Getty Images)
Redacţia
12.02.2025

Ministrul egiptean de Externe, Badr Abdelatty, i-a spus luni secretarului de stat american Marco Rubio că statele arabe au respins planul preşedintelui american Donald Trump, condamnat pe scară largă, de a strămuta palestinienii din Gaza şi de a prelua controlul asupra enclavei.

Ministerul egiptean de Externe a declarat că Abdelatty, în cadrul unei întâlniri la Washington, a subliniat importanţa accelerării reconstrucţiei Gaza în timp ce palestinienii rămân acolo.

O declaraţie a Departamentului de Stat al SUA după întâlnire nu a menţionat în mod explicit planul lui Trump, dar a adăugat că Rubio „a reiterat importanţa unei cooperări strânse pentru a avansa planificarea post-conflict pentru guvernarea şi securitatea Gaza şi a subliniat că Hamas nu va mai putea niciodată să guverneze Gaza sau să ameninţe Israelul”.

Abdelatty a declarat că aşteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu noua administraţie americană pentru a obţine „pace şi stabilitate cuprinzătoare şi corecte” în regiune, conform declaraţiei Ministerului egiptean de Externe.

El s-a întâlnit, de asemenea, cu emisarul american pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, într-o întâlnire separată, în cadrul căreia a reluat declaraţii similare, a declarat Ministerul de Externe.

Orice sugestie ca palestinienii să părăsească Gaza, pe care o doresc ca parte a unui stat independent, a fost un subiect respins cu îndârjire de conducerea palestiniană timp de generaţii, iar statele arabe vecine au respins-o de la începutul războiului Israel-Gaza, în octombrie 2023.

Trump a sugerat pentru prima dată pe 25 ianuarie că Egiptul şi Iordania ar trebui să primească palestinieni din Gaza. În zilele următoare, el a propus o preluare a Gaza de către SUA şi o potenţială strămutare permanentă a palestinienilor din enclavă, fără drept de întoarcere.

Comentariile lui Trump au reluat temerile palestinienilor de a fi permanent alungaţi din casele lor şi au fost etichetate de către apărătorii drepturilor şi de Organizaţia Naţiunilor Unite drept o propunere de epurare etnică.

Atacul militar al Israelului asupra Gazei, acum întrerupt de o încetare fragilă a focului, a ucis peste 47.000 de palestinieni în ultimele 16 luni, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, şi a provocat acuzaţii de genocid şi crime de război pe care Israelul le neagă.

Asaltul a strămutat aproape toată populaţia din Gaza şi a provocat o criză umanitară majoră.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor