Siria: convoi militar rusesc blocat la intrarea în portul Tartus
![](https://image.epochtimes-romania.com/2024/12/2024_12_24_693_1735024319_rsz_crp_top.jpg)
Un convoi militar rus ar fi fost împiedicat să intre în baza navală Tartus din Siria, scrie The War Zone.
Acesta este cel mai recent indiciu al înstrăinării dintre cei doi foşti aliaţi. Măsura a fost luată pe fondul retragerii în curs a forţelor ruse de la Tartus în urma răsturnării bruşte de către Hayat Tahrir al-Sham (HTS) a dictatorului Bashar Al Assad la sfârşitul anului trecut.
„Ministerul sirian al Apărării a împiedicat un convoi militar rus să intre în baza Tartus”, a relatat marţi postul de presă turc TRT. „O coloană de 30 de vehicule înarmate cu rachete care a pornit dimineaţa de la baza aeriană Khmeimim din provincia Latakia a fost oprită la un punct de control din Tartus de trupele subordonate noului guvern sirian. După ce a aşteptat la punctul de control timp de opt ore, convoiul a fost forţat să se întoarcă la baza Khmeimim în jurul orei locale 17.00.”
O înregistrare video apărută pe reţelele de socializare arată cum forţele siriene au ordonat convoiului să facă cale întoarsă şi să se întoarcă la Khmeimim. Camioanele par să transporte rachete în tuburile lor de lansare.
Ruşii au călătorit frecvent pe această rută pentru a transporta echipamente şi provizii de la Khmeimim, principala lor baza aeriană din Siria, la Tartus, unde aveau o bază navală importantă înainte de căderea lui Assad.
Nu a fost oferit niciun motiv specific pentru care convoiului rusesc i s-a refuzat de această dată intrarea în Tartus. Cu toate acestea, TRT a notat că acest lucru a avut loc „pe fondul declaraţiilor recente ale ministrului apărării al guvernului de tranziţie al Siriei, Murhaf Abu Kasra, potrivit cărora păstrarea bazelor ruseşti ar depinde de beneficiile pe care acestea le aduc Siriei”.
„Dacă sunt beneficii pentru Siria, atunci da”, ruşii ar putea rămâne acolo, a declarat Abu Kasra.
Negocierile dintre Moscova şi Damasc cu privire la viitorul bazelor ruseşti din Siria „sunt aproape sigur în curs de desfăşurare”, potrivit unei evaluări făcute ieri de Defense Intelligence din Marea Britanie.
„Este aproape sigur că Rusia continuă să angajeze activ HTS pentru a dezvolta legături şi a se promova ca un partener”, a sugerat evaluarea. „Cu toate acestea, poziţia de negociere a Rusiei este mai slabă din cauza diferiţilor factori, inclusiv, probabil, atitudinea ostilă a conducerii siriene faţă de fostul dictator sirian Bashar al-Assad, care este acum adăpostit de Rusia”.
În ciuda continuării retragerii sale din Siria, Rusia are în continuare un interes deosebit în menţinerea unei prezenţe acolo. Având un port şi o bază aeriană la Marea Mediterană, Rusia are capacitatea de a proiecta puterea tactică şi strategică în curtea din spate a NATO, precum şi în Africa şi mai adânc în Orientul Mijlociu. Siria, între timp, ar putea beneficia de pe urma întoarcerii în ţară a sistemelor avansate de apărare aeriană ale Rusiei, care o ajută să îşi protejeze spaţiul aerian.
Adăugând la complexitatea acestei chestiuni, Turcia, care a sprijinit răsturnarea surprinzătoare a lui Assad de către HTS, doreşte, de asemenea, să îşi afirme în continuare influenţa asupra Siriei. Jurnalistul turc Mete Sohtaoğlu a declarat că nu s-a ajuns încă la nicio înţelegere între Moscova şi Damasc, în parte din cauza presiunii exercitate de Ankara.
Activitatea recentă din Tartus şi din împrejurimi urmează, de asemenea, relatărilor din presa siriană conform cărora guvernul nou-înfiinţat al ţării, de la Damasc, a anulat contractul de închiriere pe 49 de ani al Rusiei pentru baza sa din Tartus.
Kremlinul încheiase acest acord în 2017 cu regimul Assad, care, în esenţă, dăruise ruşilor instalaţia navală, precum şi baza aeriană Khmeimim. Cu doi ani înainte, armata rusă a lansat o intervenţie în Siria, care l-a salvat pe Assad de înaintarea forţelor rebele. Până la prăbuşirea regimului, forţele ruse au continuat să lupte activ împotriva forţelor rebele, inclusiv împotriva elementelor coaliţiei conduse de HTS, care în cele din urmă l-a înlăturat pe Assad.
Ca parte a retragerii Rusiei din Tartus, două nave de marfă roll-on/roll-off (RO/RO) sub pavilion rusesc - Sparta şi Sparta II - au fost încărcate cu echipamente. Acestea au tranzitat strâmtoarea Gibraltar şi ambele se află în prezent ieri în largul coastei Spaniei, potrivit site-ului de urmărire a navelor marinetraffic.com. Sparta se îndreaptă spre Sankt Petersburg, potrivit marinetraffic.com, în timp ce Sparta II se îndreaptă spre enclava rusă Kaliningrad.
După cum a raportat anterior publicaţia citată, imaginile din satelit luate la 25 ianuarie pe care TWZ le-a obţinut de la Maxar, au arătat aceste RO/RO andocate în Tartus în mijlocul activităţii de primire a încărcăturii. Cele două nave au fost ţinute în larg zile întregi înainte de a li se permite în cele din urmă să intre în port.
Imaginile au arătat, de asemenea, dispariţia unui număr semnificativ de vehicule ruseşti şi alte materiale de pe un chei unde fuseseră adunate cu săptămâni în urmă.
Rămâne de văzut dacă Siria va permite Rusiei să rămână la Tartus şi Khmeimim. Capacitatea de a întoarce un convoi înarmat de la Tartus evidenţiază faptul că Damascul are avantajul în orice negocieri privind viitorul celor două instalaţii.