Coreea de Nord a trimis Rusiei 200 de sisteme de artilerie cu rază lungă de acţiune, afirmă Seulul

Kim Jong Un împreună cu sora lui inspectează o rachetă balistică intercontinentală (KCNA)
Redacţia
12.02.2025

Coreea de Nord a furnizat Rusiei 200 de sisteme de artilerie cu rază lungă de acţiune ca parte a transferurilor de arme în curs, a declarat marţi Ministerul Apărării din Coreea de Sud într-un raport actualizat către parlamentari, transmite Moscow Times.

Evaluarea ministerului urmează unui raport din noiembrie al consilierului pentru securitate naţională al Coreei de Sud, care a estimat că Phenian a livrat Moscovei 160 de unităţi de artilerie cu rază lungă de acţiune. Serviciul de informaţii militare al Ucrainei a identificat sistemele ca fiind obuziere autopropulsate „Koksan” de 170 mm, care au fost fotografiate în timp ce erau transportate în Rusia în acea lună.

Phenian a trimis Moscovei „aproximativ 11.000 de soldaţi, rachete, 200 de piese de artilerie cu rază lungă de acţiune şi o cantitate semnificativă de muniţie”, se arată în raportul Ministerului sud-coreean al Apărării, avertizând că Phenianul ar putea furniza mai multe trupe, arme şi muniţie în viitor.

Raportul a mai spus că Phenian ar putea primi în schimb „tehnologie militară avansată” de la Moscova.

„Cu sprijinul Rusiei, se aşteaptă ca Phenian să îşi consolideze capacităţile nucleare şi de rachete, modernizându-şi în acelaşi timp forţele convenţionale”, se arată în raport.

„Monitorizăm îndeaproape potenţialul transfer de tehnologie militară critică, inclusiv tehnologia de reintrare a rachetelor intercontinentale [în atmosferă, pe ultima parte a traiectoriei, n.n ] şi dezvoltarea submarinelor nucleare”.

Duminică, liderul nord-coreean Kim Jong-un şi-a reafirmat sprijinul pentru războiul Rusiei în Ucraina şi a promis să dezvolte în continuare forţele nucleare ale ţării sale.

Coreea de Sud, Kievul şi Statele Unite au declarat anterior că Coreea de Nord a trimis peste 10.000 de soldaţi în Rusia la sfârşitul anului trecut pentru a sprijini efortul de război al Kremlinului.

Nici Moscova, nici Phenianul nu au confirmat desfăşurarea, dar cele două ţări au semnat o clauză de apărare reciprocă atunci când preşedintele rus Vladimir Putin a efectuat o vizită neobişnuită în Coreea de Nord anul trecut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor