Hegseth, în Europa - presiuni asupra NATO şi UE pentru a-şi asuma mai multe responsabilităţi faţă de Ucraina

Peter Hegseth (Tom Williams/CQ-Roll Call, Inc via Getty Images)
Redacţia
12.02.2025

Noul secretar american al Apărării, Pete Hegseth, îşi ia rolul în primire la prima sa întâlnire personală cu omologii europeni miercuri, în timp ce noua administraţie Trump încearcă să transfere responsabilitatea pentru securitatea ucraineană şi europeană direct către NATO şi UE.

Reuniunea de la Bruxelles a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei va fi prezidată de Regatul Unit. Sub administraţia Biden, reuniunile au fost convocate de SUA, care a înfiinţat grupul imediat după invazia rusă în 2022.

Într-o serie de întâlniri în Europa în această săptămână, Hegseth, secretarul de stat Marco Rubio şi trimisul preşedintelui Donald Trump pentru Ucraina şi Rusia, generalul Keith Kellogg, îi vor îndemna pe omologii lor europeni şi NATO să îşi asume un rol mult mai important în sprijinirea Ucrainei, au declarat pentru mass media americană oficiali din domeniul apărării şi persoane familiarizate cu această chestiune.

În acest scop, joi, la o reuniune a miniştrilor Apărării din NATO, Hegseth este de aşteptat să îndemne membrii să îşi crească cheltuielile de apărare la 5% din PIB-urile lor respective şi să îşi consolideze baza industrială de apărare pentru a începe să producă arme şi echipamente mai rapid, au declarat oficialii din domeniul apărării.

Dar aliaţii SUA încă aşteaptă să vadă ce le cere Hegseth în spatele uşilor închise, a declarat un oficial NATO. Alţi doi oficiali europeni au declarat că nu au auzit nimic „concret” în ceea ce priveşte planurile administraţiei pentru Ucraina şi că se feresc să aibă încredere în orice declaraţie de politică ce nu vine direct de la Trump.

„Cine este cu adevărat la conducere?”, a întrebat un oficial.

În acest sens, Kellogg a declarat pentru Newsmax că, deşi va discuta cu aliaţii o viziune pentru pace la Conferinţa de Securitate de la München din această săptămână, „persoana care va prezenta planul de pace este preşedintele Statelor Unite, nu Keith Kellogg”.

Dar Kellogg s-a întâlnit cu alte ţări care susţin Ucraina, potrivit unei persoane familiarizate cu aceste întâlniri. Chiar săptămâna trecută, el s-a întâlnit cu peste şase ambasadori de la Washington pentru discuţii premergătoare reuniunii de la München, care vor implica mai mulţi miniştri şi oficiali de rang înalt dintr-o varietate de ţări.

Un oficial european care s-a întâlnit recent cu Kellogg a declarat că administraţia încă pare să „colecteze idei, opţiuni, aplicând strategia ‘băţul şi morcovul’”. Şi că, deşi aceste idei pot fi importante, în cele din urmă nimeni nu ştie când şi cum va acţiona preşedintele Trump”.

Cu toate acestea, oficialul a adăugat că Kellogg are „o încredere şi o convingere copleşitoare că Trump va negocia un acord solid. Pe de altă parte, ceea ce constituie un acord puternic rămâne încă de definit”.

Într-un semn că administraţia Trump urmăreşte mai multe canale pentru a încerca să obţină un acord de pace Rusia-Ucraina, Casa Albă a anunţat marţi că Statele Unite au obţinut eliberarea cetăţeanului american Marc Fogel din detenţia rusă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor