CEDO condamnă Rusia pentru reprimarea disidenţei legate de războiul din Ucraina

Logo-ul ziarului rusesc Novaya Gazeta (Captură Imagine)
Redacţia
12.02.2025

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat marţi Rusia pentru „un efort coordonat de suprimare a disidenţei” în interiorul ţării cu privire la invazia sa la scara largă din Ucraina, lansată în februarie 2022, transmite AFP.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cu sediul la Strasbourg, a decis că Rusia a impus „un model sistemic şi larg răspândit de restricţii în materie de raportare” cu privire la război, în urma acţiunilor introduse de mass-media ruse independente, ziarul Novaya Gazeta şi canalul de televiziune Dozhd, precum şi de solicitanţi individuali.

Cauzele se refereau la legislaţia introdusă în Rusia după invazie, care prevede că discreditarea armatei sau răspândirea aşa-numitelor ştiri false despre acţiunile acesteia constituie infracţiuni.

Atât Novaya Gazeta, cât şi Dozhd TV au fost închise pentru că au relatat despre război şi au sfidat noua legislaţie pusă în aplicare sub preşedintele Vladimir Putin.

CEDO a decis că a existat o încălcare a articolului din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, pe care instanţa îl aplică, care acoperă libertatea de exprimare.

Restricţiile au arătat „un efort coordonat de a suprima disidenţa, mai degrabă decât de a contracara orice ameninţare la adresa securităţii naţionale”, a declarat aceasta.

„Instanţele naţionale au incriminat orice relatări sau declaraţii care contraziceau relatarea oficială care descria invazia Ucrainei drept o 'operaţiune militară specială'”, a afirmat aceasta, făcând referire la faptul că în Rusia rămâne ilegal să se descrie conflictul drept un război.

„Nu a fost depus niciun efort pentru a echilibra interesele concurente în joc, în special pentru a lua în considerare o chestiune de interes crucial pentru public, şi anume un conflict armat major şi acuzaţii de crime de război”, a afirmat aceasta în hotărâre.

CEDO, parte a organismului pentru drepturile omului al Consiliului Europei, este însărcinată cu punerea în aplicare a Convenţiei europene a drepturilor omului în cele 46 de ţări semnatare.

În urma invaziei Rusiei în Ucraina în februarie 2022, aceasta a fost exclusă din Consiliul Europei şi a renunţat la convenţie în luna septembrie a aceluiaşi an.

Cu toate acestea, instanţa europeană încă este competentă în cauzele împotriva Rusiei care au fost introduse înainte de această dată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor