Ultimele momente ale zborului MH-17: varianta rusă

Rămăşiţele cursei Malaesia Airlines, MH17, doborâtă pe 17.07.2014 deasupra Ucrainei de o rachetă. Toate cele 295 persoane aflate a bord au fost ucise.
 
Rămăşiţele cursei Malaesia Airlines, MH17, doborâtă pe 17.07.2014 deasupra Ucrainei de o rachetă. Toate cele 295 persoane aflate a bord au fost ucise.   (DOMINIQUE FAGET/AFP/Getty Images)

Ministerul rus al Apărării a anunţat, vineri, că a interceptat activitatea sistemului de radar ucrainean în ziua prăbuşirii avionului MH-17 în estul Ucrainei, sugerând că posibila doborâre a Boeing-ului 777 s-a făcut cu participarea Ucrainei.

”În timpul zilei de 17 iulie, mijloacele ruse de supraveghere radar au interceptat funcţionarea radarului Kupol al sistemului de rachete Buk-M1 din regiunea populată Styla [la 30 de kilometri sud de Doneţk ]”, a comunicat biroul de presă al ministerului rus.

”Capabilităţile tehnice al sistemului Buk-M1 permit schimbarea datelor despre ţintele aeriene între bateriile unui batalion. Astfel, lansarea rachetelor s-ar fi putut produce de la orice baterie aflată în zona populată a oraşului Avdeevka [la 8 kilometri nord de Doneţk] sau din Gruzko – Zoryansko [la 25 de kilometri est de Doneţk], precizează armata rusă.

Apoi, Itar–Tass anunţa că zborurile civile prin spaţiul aerian al regiunilor Doneţk şi Lugansk nu se pot desfăşura, deoarece infrastructura de comunicaţii necesară a fost distrusă, a precizat, joi, o sursă a forţelor pro-Rusia din Doneţk.

”Kievul operează toate serviciile de control ale traficului aerian şi este neclar cum a reuşit acest avion să apară în acea zonă”, a precizat media rusă.

”În timpul acţiunilor militare din Doneţk, o parte a turnului de comunicaţii aparţinând aeroportului din Doneţk, care face parte din serviciul unităţii de control aerian, a fost explodat”, a adăugat Itar-Tass, precizând că ”avioanele nu pot zbura pe acolo”.

Pe 8 iulie, Serviciul de Stat al Aviaţiei Ucrainei a interzis toate zborurile deasupra regiunilor Doneţk şi Lugansk încercând să ofere ”o securitate şi siguranţă adecvată tuturor zborurilor civile”.

Între timp, Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei a decis, cu trei zile înaintea accidentului, să închidă spaţiul aerian din zona de conflict cu forţele pro-Rusia pentru toate zborurile civile, nota Rosaviatia.

Multe din întrebările cu privire la ruta avionului şi sursa de provenienţă a instrucţiunilor care au determinat o schimbare a rutei, vor putea primi răspuns după dezvăluirea conţinutului cutiei negre a avionului.

Iar în final, liderul forţelor pro-Rusia din Doneţk, Pavel Gubarev, a recunoscut ”că paramilitarii afiliaţi Kremlinului au un sistem de rachete Buk care nu este operaţional, şi chiar dacă ar fi fost, acesta este incapabil să ajungă la o distanţă de peste 14.000 de metri fără ghidarea unui radar central, care nu se găseşte în regiunea Doneţk”. Acesta a mai sugerat că, dacă s-a fi folosit o rachetă sol-aer, aceasta a venit din partea armatei ucrainene, susţine RT, televiziunea de casă a Kremlinului.

Rapoartele internaţionale vor putea valida acest raport odată cu noile dovezi.

Mai există rapoarte conform cărora zborul MH-17 ar fi fost urmărit de două avioane de vânătoare ucrainene, însă acestea nu pot fi confirmate la acest moment şi nu există absolut nicio dovadă directă sau circumstanţială care să valideze această poveste cu excepţia unui cont de Twitter, care a fost şters.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe