Secretarul general al ONU efectuează o vizită în Orientul Mijlociu

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon. (Jure Makovec / AFP / GettyImages)

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon va efectua sâmbătă o vizită în Orientul Mijlociu, pentru a ajuta la încetarea conflictului între Israel şi Hamas a anunţat vineri un înalt responsabil al Naţiunilor Unite, informează Associated Press.

În cadrul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate, Jeffrey Feltman, subsecretarul general pentru Afaceri Politice al ONU a declarat că încetarea focului este imperios necesară. Sigurul mod în care se poate atinge însă acest deziderat este ca statele lumii să îşi asume responsabilitatea de a ajuta la o reinstaurare rapidă a premizelor pentru identificarea unei soluţii care să pună capăt unui conflict care durează de decenii şi a ocupaţiei.

Feltman, care a purtat convorbiri telefonice cu numeroşi lideri politice de la începutul conflictului, încercând să pună capăt violenţelor din Gaza a mai declarat că preşedintele Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas şi el-Sissi au fost de acord, în cadrul unei reuniuni ce avut loc joi la Cairo, că se impune încetarea de urgenţă a focului şi organizarea cât mai rapid a unei conferinţe pentru a începe reconstrucţia Fâşiei Gaza, conferinţă la care să ia parte şi Hamas.

Subsecretarul general a refuzat să comunice locaţia spre care se va îndrepta Ban Ki-Moon sâmbătă, însă a precizat că seful ONU vrea să îşi exprime solidaritatea atât cu israelienii cât şi cu palestinienii aşa încât, aproape sigur va vizita ambele locuri, mai puţin fâşia Gaza, din raţiuni de securitate. Şeful Naţiunilor Unite şi-a propus de asemenea să lucreze coordonat cu factori cheie din regiune, a mai declarat Feltman.

Vizita lui Ban Ki-moon are loc la doar două zile după ce Israelul a anunţat lansarea unei incursiuni militare terestre în Fâşia Gaza, după 10 zile de bombardamente navale şi aeriene soldate cu moartea a cel puţin 235 de palestinieni, în mare parte civili. Bombardamentele israeliene au fost considerate un răspuns la rachetele lansate de Hamas asupra teritoriilor ocupate.

Până acum, rachetele lansate de Hamas au ucis un israelian. Majoritatea rachetelor, lansate spre zona de sud a Israelului şi asupra Tel-Aviv-ului, au fost interceptate de sistemul anti-rachetă Iron Dome.