MH-17: Paramilitarii afiliaţi Kremlinului blochează investigaţiile la locul accidentului. Acuzaţii de jefuire a cadavrelor

Tensiune maximă în urma doborârii unui avion  al Malaysia Airlines cu pasageri la bord în estul Ucrainei.
Tensiune maximă în urma doborârii unui avion al Malaysia Airlines cu pasageri la bord în estul Ucrainei. (youtube.com)

La trei zile după prăbuşirea avionului Malaysia Airlines MH-17 în estul Ucrainei din cauza unui presupuse rachete sol-aer, forţele pro-Rusia continuă să-i blocheze pe experţii internaţionali care au venit să investigheze accidentul.

Kievul susţine că Forţele pro-Rusia blochează intenţionat investigaţiile pentru a acoperi dovezile care arată că au folosit un sistem de rachete Buk furnizat de Rusia pentru a dărâma avionul, după ce l-au confundat cu un avion militar de transport ucrainean.

Liderul forţelor pro-Rusia din Doneţk, Igor Gerkin, s-a lăudat pe contul său de Vkontakt, că a mai dărâmat un ”avion ucrainean”, dovedind neintenţionat că a participat la lovirea avionului comercial MH-17.

Afirmaţiile lui Gerkin, ofiţer al Directoratului de Informaţii al Armatei Ruse, au fost confirmate şi completate de Serviciul de Securitate Ucrainean (SBU), care ar deţine mai multe înregistrări audio între paramilitarii pro-Rusia din estul Ucrainei şi doi ofiţeri ai armatei ruse.

Forţele pro-Rusia şi Moscova au acuzat Kievul de doborârea avionului, precizând că este vina guvernului pentru efectuarea operaţiunii ”anti-teroriste” – denumirea dată eforturilor de recâştigare a controlului asupra regiunilor ocupate de paramilitarii afiliaţi Kremlinului – în regiunile estice Lugansk şi Doneţk.

Muncitorii din echipele de salvare nu au experienţă în astfel de catastrofe şi întâmpină o serie de probleme la îndepărtarea sutelor de cadavre împrăştiate pe rază de 15 kilometri. Sâmbătă, aceştia au încărcat cel puţin 80 de cadavre ale victimelor, le-au urcat într-un camion şi le-au transportat de la faţa locului. Nimeni nu ştie unde au fost duse.

Dar odată cu căderea nopţii, multe dintre corpurile aflate în putrefacţie ale celor 298 de persoane – 283 de pasageri şi 15 membrii ai echipajului – sunt în continuare expuse vremii şi căldurii.

Unul din liderii forţelor paramilitare pro-Rusia de la faţa locului, un bărbat în echipament militar şi cu o insignă pe care scrie ”Procuror General”, denumit ”Grumpy”, a avertizat că nu-i va fi permis nimănui accesul la locul accidentului atât timp cât ”experţii şi investigatorii procurorului general muncesc aici”.

Cu un Kalaşnikov pe umăr, Grumpy a susţinut că denumirea sa provine de la faptul că devine nervos atunci când nu ”distruge” un tanc ucrainean sau un autovehicul blindat pentru o perioadă mai îndelungată.

Grumpy a afirmat că a invitat vânătorii la locul accidentului pentru a-l ajuta să localizeze toate cadavrele.

”Avem nevoie de vânători care să ne ajute în localizarea cadavrelor, iar multe dintre ele au membre lipsă, aşa că nu au fost încă găsite”, a declarat un paramilitari denumit ”Mosquito”.

Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei, a acuzat forţele pro-Rusia, pe care Kievul le consideră ”terorişti”, de două crime de război – doborârea avionului şi rele tratamente acordate cadavrelor celor 298 de persoane de la bord.

Grumpy susţine că este mulţumit de munca paramilitarilor, adăugând că experţii poliţiei s-au aflat la faţa locului, pentru o investigaţie a incidentului. Totuşi, acesta nu a elaborat ce fel de cadre ale poliţiei se aflau la faţa locului, sau care erau specializările acestora.

Unele din cele 190 de cadavre au fost ridicate de echipele de salvare, care au lucrat numai în timpul zilei, din cauza unei lipse de generatoare sau a altor echipamente ce le-ar permite să muncească în timpul nopţii, a afirmat Aleksey Megrin, şeful serviciilor de urgenţă locale. Acesta a refuzat să răspundă mai multor întrebări în privinţa cadavrelor de la faţa locului.

Sâmbătă, guvernul Ucrainei a acuzat pe forţele pro-Rusia că au mutat 38 de cadavre de la locul accidentului, ducându-le la morga din Doneţk. Kievul i-a acuzat de maltratarea cadavrelor şi de distrugerea dovezilor care s-ar putea dovedi folositoare la aflarea cauzelor accidentului.

Grumpy nu a negat şi nici nu a conformat acuzaţiile privind mutarea corpurilor.

”Poate că au făcut-o, poate că nu au făcut-o”, a adăugat acesta.

Potrivit The Wire, paramilitarii afiliaţi Kremlinului şi muncitorii echipelor de salvare au jefuit cadavrele de la faţa locului de bani, cărţi de credit, bijuterii, sau telefoane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe