MH-17: Ucraina dezvăluie dovezi care arată că Rusia a doborât avionul

Echipe de salvare ucrainene, sortând cadavrele rezultate în urma doborârii avionului MH17 aparţinând Malaesia Airlines, deasupra Ucrainei. 19 iulie 2014
Echipe de salvare ucrainene, sortând cadavrele rezultate în urma doborârii avionului MH17 aparţinând Malaesia Airlines, deasupra Ucrainei. 19 iulie 2014 (DOMINIQUE FAGET/AFP/Getty Images)

În cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată sâmbătă la Kiev, guvernul ucrainean a anunţat că are dovezi ”clare” care arată că Rusia a doborât zborul Malaysia Airlines 17 cu o rachetă sol-aer, potrivit The Times.

Şeful departamentului de contrainformaţii al Serviciului de Securitate Ucrainean, Vitaly Nayda, a dezvăluit mai multe fotografii care arată trei sisteme de rachete Buk-M1 aflate pe drumul către graniţa rusă.

Două dintre sisteme, care sunt formate din lansatoare montate pe autovehicule blindate, au trecut graniţa către Rusia vineri, în jurul orei 14, la mai puţin de 10 ore după ce avionul, MH-17, a fost distrus în aer, a explicat Nayda.

Al treilea sistem a trecut graniţa în jurul orei 16, a adăugat oficialul ucrainean.

Investigaţiile de la locul prăbuşirii avionului sunt blocate de către paramilitarii pro-Rusia, care au început să mute părţi din avion, inclusiv cadavrele, jefuind proprietăţile acestora şi blocând investigaţiile.

Între timp, Malaysia Airlines a publicat lista cu numele şi naţionalităţile tuturor pasagerilor de la bordul avionului.