Efect de bumerang. Sancţiunile impuse Rusiei duc la deprecierea leului

Andrei Pricopie
01.08.2014

alte articole

(photos.com)
Andrei Pricopie
01.08.2014

În ciuda faptului că acum sunt state europene şi sprijină sancţiunile impuse de Occident Rusiei pentru situaţia din Ucraina, investitorii au ales să pedepsească multe dintre fostele ţări socialiste, inclusiv România şi Ungaria, mai ales prin deprecierea monedelor, pentru legăturile lor cu Rusia, scrie Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.

Pe lângă rublă - moneda ruşilor - monedele statelor din Europa de Est ocupă cinci din primele şase poziţii în clasamentul pe luna iulie al monedelor cu cel mai slab curs valutar din lumea emergentă.

Cele mai slabe rezultate au fost înregistrate de leu şi forint. Leul s-a depreciat de la 4,3845 de lei pentru un euro pe 1 iulie, la 4,4188 lei pentru un euro pe 31 iulie. Însă leul a prins şi vremuri mai grele. La începutul anului, moneda românească se situa undeva la 4,54 de lei pentru un euro.

În ceea ce priveşte forintul ungurilor, pe 31 iunie acesta era cotat la 312 forinţi pentru un euro. Cel mai slab curs l-a înregistrat în februarie, de 314,7 forinţi pentru un euro.

Potrivit Bloomberg, indicii bursieri din Bulgaria, Cehia şi Ungaria s-au încadrat, alături de Rusia, printre primele zece din lume în funcţie de amploarea scăderilor.

Este de remarcat că toate cele 11 ţări fost comuniste care acum fac acum parte din Uniunea Europeană - cu o singură excepţie - au condamnat anexarea Crimeei de către Rusia.

Cu toate acestea, toate cele 28 de state membre UE au votat în favoarea extinderii sancţiunilor contra Federaţiei Ruse, în ciuda faptului că restricţiile comerciale le aduc şi lor prejudicii.

Potrivit experţilor, ţările din Europa de Est au rămas în urma altor economii în curs de dezvoltare. Indicele MSCI al burselor emergente a atins maximul ultimelor 18 luni săptămâna trecută, în timp ce pieţele din Ungaria, Polonia, Cehia şi România au pierdut în valoare cumulat 7,5 miliarde de dolari de la începutul lunii.

Pe de altă parte, monedele asiatice s-au întărit în această lună, pe când leul, forintul, zlotul, coroana şi leva s-au depreciat cu peste 2% faţă de dolar şi au scăzut faţă de euro. Trebuie însă menţionat că deprecierea valutelor din Europa de Est vine în contextul în care dolarul s-a întărit faţă de euro după ce Banca Comercială Europeană a luat măsuri extraordinare pentru a limita aprecierea euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor