David Cameron: Dacă nu facem nimic, mâine ruşii vor destabiliza România

Premierul britanic David Cameron.
Premierul britanic David Cameron. (JOHANNES EISELE / AFP / Getty Images)

În contextul situaţiei crizei îndelungate din Ucraina, Marea Britanie nu va lansa al treilea război mondial din cauza implicării Rusiei în Ucraina, însă Occidentul trebuie să impună o limită, întrucât, altfel, Rusia va începe să exercite presiuni similare şi asupra unor ţări membre ale Uniunii Europene din estul continentului, cum este România, a declarat premierul britanic David Cameron, relatează Daily Telegraph.

Fiind întrebat ce ar putea face guvernul britanic pentru a-l opri pe preşedintele rus Vladimir Putin şi pentru a sprijini Ucraina care este greu încercată, premierul David Cameron a declarat: "Trebuie să ne punem întrebarea ce mai putem face mai mult decât atât? Nu vom lansa un război european, nu vom trimite flota la Marea Neagră, nu căutăm o confruntare militară, dar trebuie să folosim puterea economică de care dispunem".

David Cameron a afirmat că Uniunea Europeană şi SUA sunt hotărâte să-i arate Rusiei că ceea ce face este inacceptabil. Acesta consideră că este "inacceptabil şi pentru că, dacă stăm deoparte şi nu facem nimic, mâine (ruşii) vor destabiliza ţări din regiunea baltică, vor destabiliza România, vecinii Rusiei vor începe să simtă presiunea acţiunilor lui Putin".

Primul ministru britanic a comparat atitudinea Rusiei faţă de situaţia din Ucraina cu cea a Germaniei înainte de declanşarea primului şi celui de-al doilea Război Mondial.

Primul ministru britanic consideră că soluţia este exercitarea de presiuni economice asupra Rusiei, care va da rezultate, întrucât "în cele din urmă, Rusia are nevoie de Europa şi America mai mult decât au nevoie America şi Europa de Rusia".

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy a transmis într-un comunicat că se vor impune noi sancţiuni europene împotriva Rusiei, care vor limita accesul băncilor ruseşti de stat sau cu capital de stat de peste 50% pe pieţele de capital europene, vor afecta importul de tehnologii energetice, de arme şi de bunuri ce pot fi folosite şi în domeniul militar, acestea constituind „un semnal puternic” pentru Moscova.

Totodată, Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a anunţat că va înăspri sancţiunile împotriva regimului de la Moscova din cauza sprijinului acordat separatiştilor din estul Ucrainei. SUA a anunţat adăugarea a încă trei bănci ruseşti, precum şi a unei companii de construcţii navale, pe lista de sancţiuni.

Impunerea unor noi sancţiuni împotriva Rusiei a fost determinată după doborârea pe teritoriul Ucrainei a avionului malaezian MH17 cu 298 de pasageri la bord. Occidentul îi acuză pe separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei de doborârea avionului malaezian, iar Moscova este acuzată că furnizează arme şi că îi susţine, practic, pe separatişti.