Rusia ameninţă Uniunea Europeană cu preţuri mai mari la energie

Rusia a răspuns, miercuri, sancţiunilor aplicate de Statele Unite şi Uniunea Europeană, ameninţând cu preţuri mai mari la energie şi interdicţii la importurile de fructe şi legume, în ciuda faptului că liderii G7 au avertizat cu măsuri suplimentare, potrivit Reuters.
Preşedintele rus Vladimir Putin împreună cu Angela Merkel, Hanovra, 8 aprilie 2013 (ODD ANDERSEN / AFP / Getty Images)
P. P.
31.07.2014

Rusia a răspuns, miercuri, sancţiunilor aplicate de Statele Unite şi Uniunea Europeană, ameninţând cu preţuri mai mari la energie şi interdicţii la importurile de fructe şi legume, în ciuda faptului că liderii G7 au avertizat cu măsuri suplimentare, potrivit Reuters.

Rusia a anunţat, miercuri, că va interzice importurile de fructe şi legume din Polonia, ameninţând că ar putea extinde această măsură împotriva întregii Uniuni Europene, o mişcare considerată de Varşovia o replică a Kremlinului după ultima rundă de sancţiuni.

Moscova a catalogat sancţiunile Uniunii Europene şi ale Statelor Unite drept „distructive şi de viziune scurtă” şi s-a arătat determinată să răspundă pe măsură.

Sancţiunile vor duce la mărirea preţurilor la energie în UE şi vor deteriora cooperarea cu Statele Unite în domeniul afacerilor internaţionale, a avertizat Rusia.

Confruntarea dintre Rusia şi Occident a intrat într-o nouă fază, săptămâna aceasta, după ce UE şi SUA au adoptat o nouă serie de măsuri internaţionale împotriva Moscovei din cauza susţinerii oferite forţelor pro-Rusia din estul Ucrainei.

Noile sancţiuni occidentale restricţionează vânzările de armament şi echipament pentru industria petrolieră, în timp ce băncile de stat ruse sunt restricţionate de împrumuturile de pe piaţa de capital occidentală.

Liderii G7 au publicat un comunicat comun, miercuri, avertizând Rusia că se va confrunta cu sancţiuni economice, în cazul în care Moscova nu îşi va schimba politica faţă de Ucraina.

Comunicatul liderilor din ţările G7 – Statele Unite, Canada, Franţa, Italia, Germania, Japonia şi Marea Britanie – a dovedit unitatea aliaţilor. Aceştia şi-au manifestat îngrijorările profunde cu privire la acţiunile ruse care subminează „suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa Ucrainei”.

„Rusia are încă oportunitatea să aleagă calea dezamorsării”, se preciza în comunicat. „Dacă nu facem astfel, totuşi, rămânem pregătiţi să intensificăm şi mai mult costurile acţiunilor adverse”.

În plus, Comisia Europeană a publicat numele celor opt ruşi, inclusiv ale unor asociaţi ai lui Vladimir Putin, şi ale celor trei companii ale căror active vor fi îngheţate ca parte a sancţiunilor. Printre persoanele de pe listă se numără şi Arkady Rotenberg, care este un vechi partener de judo al lui Putin şi care se află pe lista americană de sancţiuni din martie.

Yury Kovalciuk şi Nikolai Shamalov – doi dintre cei mai mari deţinători de acţiuni ai Băncii Rossiya, o companie din St. Petersburg care s-a extins rapid odată cu numirea lui Putin în funcţia de preşedinte, în 2000 – au fost introduşi pe lista de sancţiuni.

Primele victime europene ale sancţiunilor sunt cultivatorii de mere polonezi, care vând jumătate din exporturile anuale către Rusia. Moscova este cel mai mare importator de fructe şi legume din Uniunea Europeană, cumpărând de peste 2 miliarde de euro anual.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor