Economist: Cred că ne îndreptăm spre împrumut de la FMI. România trăieşte acum "pe caiet" şi dă cele mai mari dobânzi
Economistul Cristian Păun a opinat, într-o intervenţie la TV, că la cum arată situaţia din România, care a ajuns să se împrumute la dobânzi uriaşe ca să poată să susţină deficitul, ne îndreptăm către "targa de salvare" a FMI, care vine cu dobânzi mai mici, dar şi cu obligaţii pentru Guvern să ia anumite măsuri.
Jurnalistă: De ce dobânzile ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru toată lumea, dar în primul rând pentru autorităţi?
Cristian Păun: În primul şi în primul rând trebuie să spunem că această cauză asupra îndatorării României este direct legată de deficit. Adică, în momentul în care tu porneşti la drum, chiar şi cu bugetul de anul acesta, cu un deficit de 7%, aparent 7% nu înseamnă mult, dar 7% dintr-un PIB care se apropie vertiginos de 300 de miliarde de euro arată că, de fapt, acest procent micuţ, mărunt, te duce către sume de miliarde de euro pe care guvernul nu le are, economia reală nu le produce, miliarde de euro care vin din datorie, jumătate din această datorie fiind datorie externă. Această datorie vine la un rating de ţară care tocmai ce s-a deteriorat şi va continua să se deterioreze pe măsura îndatorării României.
Şi atunci noi, în momentul de faţă, în loc să venim cu măsuri foarte ferme de diminuare a deficitului bugetar, lungim această poveste pe ani buni şi o lungim şi într-un mod destul de complicat. Gândiţi-vă că pentru anul ăsta mergem cu 7%, în condiţiile în care am mers foarte optimist cu o predicţie de inflaţie de 3,5% şi cu o creştere economică care deja nu mai este confirmată de instituţiile financiare internaţionale. Noi mergem cu 2,5%, deja FMI-ul, Banca Mondială abia dacă dau 2%, 2,1% României creştere economică anul ăsta, ceea ce înseamnă că, dacă nu se întâmplă creşterea economică şi nu se confirmă predicţia de inflaţie, deficitul va sări mult mai uşor de 7%, faţă de cum a sărit anul trecut deficitul de la 5% la 8-9%, cât am avut în finalul anului 2024.
Jurnalistă: Domnule profesor, am văzut economiştii de la Bank of America, ei contrazic autorităţile de la Bucureşti, spun că deficitul nostru se apropie mai degrabă de 10%. Ce părere aveţi?
Cristian Păun: Da, pentru că, până la urmă, sunt nişte mecanisme prin care guvernul mută nişte cheltuieli pe final de an, pe început de an şi face această operaţiune, cumva mai salvând un procent, un procent şi jumătate din deficit. Nu o face de ieri, o face de ceva vreme şi înclin să le dau şi lor dreptate, adică sigur nu iese fum fără foc.
Oricum, noi nu avem cum să verificăm aceste cifre din afara guvernării, din afara instituţiilor statului. În mod normal, instituţiile statului ar trebui să certifice, să valideze aceste bănuieli. Dar, repet, ne vom îndatora tot mai mult şi nu este o idee deşteaptă să o faci la acest rating, care ne duce către nişte dobânzi extraordinar de mari. Dobânzile sunt pe cheltuiala statului.
Jurnalistă: Ce nu înţelege multă lume e că prosperitatea aclamată de politicieni e indusă artificial, cu perfuzii financiare din împrumuturi. Explicaţiile dumneavoastră pentru români: cum vom ajunge să plătim tot noi pentru aceste împrumuturi şi în ce orizont de timp?
Cristian Păun: E pe caiet. Eu văd acum, într-adevăr, oameni care sunt nemulţumiţi că nu mai cresc salariile, nu mai cresc pensiile. Dar, atât timp cât aceste creşteri nu sunt generate din resurse care să fie produse de economia reală, au fost promise de guvernanţi fără ca ei să aibă o sursă de finanţare concretă în spate. Aceste iluzii se întorc, în final, împotriva românilor care cred în ele şi consideră că reprezintă dreptul lor şi ar trebui să fie acordate în continuare.
Cred că trebuie să fim puţin mai raţionali cu toţii şi să înţelegem că, deocamdată, România, aşa cum arată economia românească, nu prea poate să genereze mai multă prosperitate decât vedem astăzi, în acest moment. Şi aşa, repet, pe un deficit excesiv! Nu va mai fi... va urma o perioadă de austeritate.
Jurnalistă: Vine FMI-ul la noi în prima săptămână din februarie. La ce ne aşteptăm? Vom lua un împrumut?
Cristian Păun: Cred că ne îndreptăm şi spre aşa ceva, pentru că, repet, dacă ratingul tău se deteriorează, dobânzile cresc, România a ajuns să se împrumute la cele mai mari rate de dobândă. În mod natural, nu are cineva ceva cu noi, ci pentru că acei creditori îşi dau seama că nu suntem pe o direcţie bună.
Or, în acest context, cred că rentează să te împrumuţi mai bine de la FMI, care o să îţi dea o dobândă mai mică şi care, în plus, va obliga guvernul să ia nişte măsuri.
Dar vă daţi seama că nu e o idee bună nici asta, pentru că FMI înseamnă, până la urmă, un fel de maşină de salvare care se află la blocul tău, cu targa, să te ia cu targa. Nu e o imagine bună pentru România, evident!