Bolojan vrea eliminarea a circa 190 de posturi în structurile Senatului. Ce prevede memorandumul liberalilor
Biroul Permanent al Senatului a analizat, luni, două memorandumuri propuse de social-democraţi şi liberali şi care vizează reducerea cheltuielilor şi reorganizarea instituţiei. Memorandumul prezentat de liderul PNL, Ilie Bolojan, preconizează desfiinţarea a 189 de posturi prin reorganizarea structurilor Senatului.
Astfel, susţine Ziare.com, numărul total de posturi bugetate ar scădea la 607, prin desfiinţarea unor funcţii din cadrul birourilor şi direcţiilor Senatului, dar şi prin restructurarea personalului care deserveşte grupurile parlamentare şi comisiile.
De asemenea, printre măsurile propuse se numără reorganizarea cabinetelor senatorilor, care ar conduce la reducerea posturilor de personal contractual şi a celor din structurile administrative, inclusiv la Grupul de consilieri ai Preşedintelui Senatului.
În plus, se propune o reducere a posturilor alocate grupurilor parlamentare şi comisiilor parlamentare, în urma unui nou algoritm de repartizare a personalului, precum şi comasarea unor direcţii generale pentru a obţine o structură mai eficientă.
Mai mult, memorandumul propune şi măsuri de reducere a cheltuielilor de transport, prin micşorarea numărului de autoturisme alocate senatorilor şi reducerea consumului de carburanţi cu aproximativ 20%. Astfel, numărul de autoturisme va fi regândit în funcţie de numărul de senatori, iar autoturismele de serviciu vor fi redistribuite mai eficient.
Propunerile au fost respinse deja de sindicatele funcţionarilor publici din Senat, printre care Sindicatul Funcţionarilor Publici Parlamentari şi Sindicatul Personalului Contractual, acestea invocând ca motiv lipsa unei consultări prealabile şi semnalând riscuri pentru funcţionarea normală a instituţiei.
Totodată, sindicatele consideră că reorganizarea, realizată fără o analiză aprofundată a activităţii instituţionale, ar putea afecta grav activitatea Senatului şi ar avea un impact negativ asupra angajaţilor şi familiilor lor.
În ceea ce priveşte procesul de reorganizare, acesta se va desfăşura pe parcursul a 60 de zile de la adoptarea noii organigrame şi va include reducerea a aproximativ 24% din posturile existente, atât funcţii publice parlamentare, cât şi contractuale.
În ceea ce priveşte reducerea cheltuielilor salariale, aceasta aparent se va realiza prin reorganizarea structurilor şi desfiinţarea unor funcţii de conducere, iar posturile vacante vor fi transformate în funcţii contractuale pe perioadă determinată, în conformitate cu mandatul actual.