Ce planuri are ministrul Educaţiei pentru liceeni? Daniel David: "Un program mai flexibil, ore comasate, accent pe cultură generală"

Daniel David (Facebook/UnivBabesBolyai)
Ana Ion
22.01.2025

Ministrul Educaţiei, Daniel David, a declarat că noile planuri-cadru vor flexibiliza foarte mult orarul elevilor de liceu. Aceasta pentru că în funcţie de specificul materiei şi de vârsta copiilor, unii profesori ar putea să predea modular. Acest lucru presupune ca orele destinate anumitor materii să fie comasate, iar predarea să se facă intensiv. Altfel, ar fi o pierdere inutilă de vreme, relatează Adevărul.

„Planurile-cadru pe care o să le propunem vin cu această idee de a flexibiliza foarte mult orarul, deşi noi eram obişnuiţi în şcoală să avem una sau două ore în fiecare săptămână pe parcursul mai multor săptămâni (…). Dacă unii profesori, în funcţie de specificul materiei şi de vârsta pe care o au elevii, depinde de clasă, doresc să facă module, ar putea să se organizeze astfel. Deci, altfel spus, există această flexibilitate”.

Această opţiune de predare a materiei trebuie însă decisă împreună cu elevii şi părinţii. „Nu există o chestie psihopedagogică care să spună că este o prostie să faci modular”, a mai precizat ministrul.

Comasarea orelor este indicată în cazul disciplinelor care au alocate una, maxim două ore pe săptămână. „Dacă nu e foarte intensiv, ci o oră pe săptămână, te poţi întreba 'dar oare nu cam pierdem vremea?', ca să spun aşa. Pe de altă parte, dacă aduc acele ore în două săptămâni şi fac intensiv acel lucru, încep să leg mai bine lucrurile şi conţinuturile între ele. Deci, psihopedagogic, există ambele modele. Iar planurile-cadru pe care le propunem încurajează această flexibilitate la nivelul liceului. Ea există şi acum. În unele zone se şi foloseşte acest lucru pentru anumite discipline care fac parte din oferta şcolii şi din care alege elevul. Dar în planurile-cadru voi face din asta un principiu, ca să spun aşa, această flexibilitate va fi foarte importantă”.

Daniel David a mai precizat că se ia în calcul reducerea materiei predate la clasă însă, în acelaşi timp, „noi avem printre cele mai puţine săptămâni de şcoală. E foarte greu să ai şi puţine materii, şi puţine săptămâni de şcoală, şi să vrei să şi acoperi conţinut relevant pentru diverse aspecte sociale”.

Daniel David a mai menţionat că modificări va suferi şi trunchiul comun, care va fi mult mai bine gândit pentru a acoperi pe de-o parte cultura generală, pe de altă parte competenţe de bază. „Va creşte ponderea componentei de specialitate, foarte importantă, mai ales în clasele mari, clasele a XI-a şi a XII-a, şi va creşte componenta care ţine de alegerea pe care o poate face elevul din oferta şcolii, care vizează interesele lui personale", a declarat ministrul.

Daniel David consideră că şcoala se adresează, până la urmă, unor tineri care intră în faza de adolescenţă şi au două-trei mari nevoi, printre care căutarea identităţii. „Şi atunci, acolo la consiliere-orientare, avem nevoie să-i ajutăm cu autocunoaşterea şi dezvoltarea personală. Sunt dispuşi să încerce lucruri riscante şi trebuie să prevenim lucrul acesta cu abordări legate de stil de viaţă sănătos, care să prevină şi să blocheze lucrurile grave pe care le vedem în acest moment: consumul de droguri, fumatul, alcoolul, mâncatul nesănătos”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor